onsdag 2 januari 2013

2013 kommer gå i firandets tecken


Nu, drygt två dygn senare, har krutröken helt och hållet skingrats runt torgen och gatorna har städats upp och återfått sin vanliga charm. Nyårsfirandet i Amsterdam 2012 var intensivt på flera sätt; trafiken var kaosartad, regnet massivt och vindarna hårda, folkmassan var såklart flera gånger större än vanliga aftnar. Och det fanns en hel arsenal av smällare och raketer som skulle avverkas.

Värst kan det ha varit ute vid vackra Nieuwmarkt, som under nyårsnatten antog utseendet av en krigszon. De redan trånga gatorna överbefolkades då klockan närmade midnatt, samtidigt som antalet raketer och fyrverkerier som avfyrades tilltog i kvadrat. Men, visst var det väldigt vackert; med kyrktornen som förgrund lyses det becksvarta himlavalvet upp med den ena färggranna fyrverkeriet efter det andra. Men allteftersom minuterna tickade in på det nya året, desto mer missriktade blev fyrverkerierna och tillslut studsade raketerna mellan husväggarna, under bilar och in i folkmassorna. Allt medans regnet och vindarna verkade tillta.

Men trots detta så är det nya året varmt välkommet. 2012 var ett fint år på många sätt och det finns väl ingenting som talar emot att 2013 ska bli mycket sämre. För Amsterdam som stad så blir det ett år i firandets tecken; ett flertal jubileum vankas under året, däribland van Goghs födelse och byggandet av kanalringen, samtidigt som alla andra festivaler ska spetsas till ytterligare. Man kan alltså inte annat än se fram emot den kommande festivalagendan för 2013. Men visst ska vi söka oss till nya städer och länder också. 2012 bjöd på mitt första besök i det mäktiga Moskva. Kanske kommer 2013 innebära ett efterlängtat besök på Island. Det återstår att se.

Gott nytt år. Nu fortsätter vi.
 * * *
/S.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade