söndag 13 januari 2013

400års-firande av kanalringen


I helgen startade 400-årsfirandet av Amsterdams kanalring, det vill säga området med kanalerna som löper runt Amsterdams centrum (SingelHerengrachtPrinsengracht och Keizersgracht). Området i sig är verkligen värt ett pampigt kalas, både för sin charm, sin ingenjörskonst och för sin historia - vilket gjort att kanalringen tagit plats på UNESCO:s världsarvslista. Fortlöpande under året kommer det anordnas lite allehanda festligheter för att belysa detta 400-årskalas. Inte för att jag tror att folket här behöver en ursäkt för att fira, festa och flänga runt i goda vänners lag… men det ser ju i alla fall bättre ut på pappret om det finns en officiell anledning till det. 

En av de många evenemangsaffischerna som finns
tapetserade på  stadens husfasader.

Hur som haver. I helgen startade allt då 24 Hours of Amsterdam ägde rum, där Amsterdams museum, barer, caféer och scener var öppet från kl.12:00 på lördag fram till lunchtid dagen efter. Det var guidade turer i Jordaan, inlinesåkning i Vondelpark, nattmarknader, gratis inträdde på museer, runturer i de gamla kyrkorna, gospelsång på Paradiso och yogaklasser på Rembrandtplein. En turistisk Gott&Blandat-påse, kan man säga. Kommande helg fortsätter det med Amsterdam Fashion Week, där det förutom de välbesökta visningarna inne på Westergasfabriek också blir modevisningar på is ute vid Museumplein och olika mode happenings runt om i centrum.

Mitt i all denna fläkt och färd väljer jag dock att fly fältet, unna mig lite andrum och se vilka spektakel London kan erbjuda under en långweekend.
* * *
Länktips:

www.amsterdamfashionweek.com
www.iamsterdam.com/2013
* * *
/S.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade