tisdag 29 maj 2012

Extreme Compact Living

Amsterdam fortsätter att förundra en. Bland alla ytterligheter som denna stad har att erbjuda finns bland annat Europas smalaste hus. Längs med Oude Hoogstraat står det, gatan som leder dig från det alltid så överbefolkade torget bort mot de mer lugna barerna och uteserveringarna i Binnenstad-området, från Dam Square bort mot Nieuw Markt, från de hetsande och pinsamt dåliga gatukonstnärerna och akrobaterna bort mot härlig avkoppling vid Café CubaCafé Stevens och deras grannar. Möjligen tar du en tvärgata genom Red Light District på din väg dit. Oavsett hur du väljer att fly Dam Square så hamnar du med stor chans förr eller senare på Oude Hoogstraat.

Detta smala hus är självklart enkelt att missa. Delvis på grund av sin storlek såklart. Men även för att ögonen lätt distraheras av Amsterdams arkitektoniska utbud av fasadmålningar och udda taknockar med dekordetaljer med hundraåriga anor. Det underlättar inte heller att Oude Hoogstraat endast är någon meter bred och är färdväg för promenerande, cyklister, mopedister samt en och annan riksha. Ibland dyker även någon bil upp. Det hela blir en smått absurd tillställning i att titta höger-vänster-höger (och kanske vänster igen) för att vara säker på att du inte blir överkörd eller nedtrampad av någon.

Men med husnummer 22, precis vid den trånga tvärgatan Bethaniëndwarsstraat står i alla fall huset som erbjuder en Extreme Compact Living. Vacker mörk tegelfasad och vinröda karmar, markplan samt två våningar och en vind. Allt med en liten lätt skev lutning, likt så många andra äldre hus här i staden. Som det verkar bor det ingen i huset för tillfället, vilket kanske är förståeligt. Hur mycket man än lockas av Compact Living så känns detta lite väl tilltaget.
* * *
Oude Hoogstraat 22, Amsterdam

* * *
Tilläggas kan göras att den absolut smalaste fasaden finns på adressen Singel 7, vid kanalen med samma namn. Här står ett hus som bara är cirka 1 meter bred. Tyvärr så handlar det måttet om husets baksida, och entrén som syns från gatan är aningen bredare.
* * *
/S.

2 kommentarer:

  1. Har du haft möjlighet att gå in i ett sådant här smalt hus? Hade varit kul o sett deras planlösning och möblering :)
    Förrästen... är det en dödskalle jag ser till vänster av det nedersta fönstret på det smala huset? Kan det vara en rockbar månne, eller är det frimurarsällskapet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med, har väl svårt att föreställa mig hur det ska vara att bo i ett sådant smalt hus... men ska göra efterforskningar - på något vis måste kan kunna få kika in.

      Det är en dödskalle, indeed, ...frågan är vad som finns på andra sidan väggen - det får också bli något att ta reda på!

      Radera

Bloggintresserade