onsdag 2 maj 2012

Dagen efter: Queen's Day - Koninginnedag 2012

Koninginnedag 2012 är över. Det är dagen efter ett mäktigt nationaldagsfirande. Det är dagen efter den nederländska drottningens födelsedag, likaså är det dagen efter för väldigt många av Amsterdams invånare. Staden ser onekligen ut som ett slagfält, ett slag som bara hade segrande arméer. Förutom då kanske de som måste städa upp efter denna fest. 

Koninginnedag 2012 var, som jag får anta, som vanligt; glatt humör, dansande människor, loppmarknader, försäljning, musik, mat och dricka. Lägg där till båtarna på kanalerna Prinsengracht, Kaisergracht och Herengracht, den ena mer tokigt utsmyckad än den andra – ungefär så som studentikosa parader brukar vara hemma i Sverige. Och som om inte allt detta var nog så bestämde sig vädergudarna för att låta solen skina extra starkt och glatt hela dagen, och följden blev en ljuvt tempererad efterföljande afton.

Det dansades i Oosterpark, det dansades i Westerpark. Folket åt drack och dansade även på Fredriksplein. Det åts, dracks och logs mot solen vid Leidseplein och Museumplein. Och längsmed Damrak och Ronin såg man bara glada ansikten. Det var lätt att hitta rytmen och skrattet, både för gammal och ung – och alla andra där emellan. Folket började tidigt på morgonen och slutade inte förrän nästa morgon.

Att dokumentera hela detta spektakel kräver så många fler ord, för man vill inte missa något. Kanske låter vi denna korta övergripande redogörelse, denna svepning över det glatt pulserande stadshjärtat av Amsterdam, räcka. Och för att du ska få en mer komplett förståelse för denna folkfest välkomnar jag dig hit, till Amsterdam nästa år 2013. 

Välkommen till Konininnedag, Queen’s Day. 
Välkommen till en riktig djävla folkfest.
* * *
Som bildkollage länkar jag till den gode fotografen Schlijper och hans foton som du finner på schijlper.nl 
AmsterdamEenhoornsluis © Thomas Schlijper
AmsterdamLindengracht © Thomas Schlijper
AmsterdamLindengracht © Thomas Schlijper
Prinsengracht, Prinsenstraat © Thomas Schlijper
AmsterdamBrouwersgracht © Thomas Schlijper
* * *
/S.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade