onsdag 7 mars 2012

Schyssta lökar i Keukenhof

Snart, snart är det dags.
Snart öppnas grindarna till Keukenhof – tulpanparken som är känd världen över. Och vad vore en lämpligare plats än denna för att insupa lite vårkänslor. Och möjligen lukta lite på blommor. I mars varje år slår Keukenhof upp sina grindar, för att endast två månader senare stänga dem igen. Under dessa två månader hinner ändå flera hundra tusentals turister besöka parken. Personligen så tycket jag att det låter smått galet. Men, våren tenderar ju att göra en lite smått tokig varje år… 

Efter en lagom grå och färglös vinter ser vi fram emot en utlovad färggrann explosion i denna tulpanpark. Parken som ligger i Lisse, som i sin tur ligger 4 mil söder om Amsterdam och ungefär halvvägs till Haag, består av över 30 hektar och där planteras varje år 1,2,3…7 miljoner schyssta tulpanlökar. 

Detta är trots allt ett av Nederländernas mest populära turistmål. Ett spektakel av färger, former och blomstershower – vad nu det egentligen kan innebära? Ett stort utbud av orkidéer, rosor, nejlikor och liljor, och även om du inte är något blomfantast så förstår du att detta måste vara värt besväret. Något sådant här gigantiskt måste ses med egna ögon.
* * *
Datum att komma ihåg: 
22 mars: Öppning.
26–28 mars: Kärleksweekend.
4–5 april: Påskparader.
16–18 april: Rysk weekend.
6–16 maj: Världens största show med liljor.
22 maj: Stängning.
* * *
Länktips:  www.keukenhof.nl/se/ 
* * *
Det sägs att fotografier inte gör parken rättvisa. Det måste upplevas på plats. Men till dess att ni åker dit, så kan ni kika på dessa orättvisa foton:
* * *
/S.

2 kommentarer:

  1. Jag vill så gärna se tulpanfälten i Holland. //Mamma Tulpan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag följer gärna med. Det är faktiskt dyrare att åka själv./Maria

      Radera

Bloggintresserade