lördag 21 april 2012

Kaffeprovsmakning på världens största Starbucks

Starbucks har öppnat upp ett nytt flaggskepp i hjärtat av Amsterdam; längs Utrechtstraat vid välbesökta Rembrandtsplein. Bakom mörka glasdörrar, i ett 400 kvm stort valv som tidigare tillhörde en bank, finner du ett av världens största Starbucks caféer. Caféet ligger på tre etager, med kuddhav längs de stora panoramafönsterna, långbord, bageri, kaffehistoria tapetserat över väggarna och provsmakar-avdelning, allt skapat i säregen design.

Denna lördag bjöd de in till kaffeprovning och sittande längs vad som kändes som en bardisk pratades det om kaffets egenheter, avigheter och härligheter. Det luktades och sörplades olika rostade bönor; Ethiopia Harrar, Aged Sumatra och Guatemala Antigua. Med tungspetsen sökte vi efter aromer och smaksensationer, och efter lämpliga synonymer för att namnge smakerna vi kände. Vi pratade om skillnaden mellan Robusta och Arabia sorterna. Och om hur kaffebönornas smak grundar sig på hur mineralrik jorden är där de skördats. De mest eftertraktade fälten finns i Jemen, på Hawaii och i Etiopien.

Vi jämför olika dryckers finsmakare och pratar om vilket kaffe som anses vara det ädlaste, det mest eftertraktade. En smula förvånad blev jag då Indonesiska Luak nämns – kaffet som rostas först efter att apor eller katter ätit kaffebönorna, och därefter låter dem passera igenom deras system, och först därefter tar man tillvara på dem och framställer det som är bland det dyraste kaffet i världen.

Det ska tydligen smaka skitbra.






* * *
Lokalen i övrigt:




* * *
/S

1 kommentar:

  1. Hej!
    Dit vill jag gå och dricka kaffe när vi kommer ner. //Mamma

    SvaraRadera

Bloggintresserade