söndag 22 april 2012

Albert Cuyp och Waterlooplein

På gångavstånd från min lägenhet vid Ruysdaelkade, i Amsterdams södra stadsdel De Pijp, når man den välkända gatumarknaden Albert Cuyp Markt. Med anor från början av 1900-talet har marknaden, som sträcker sig från hörnet av Ferdinand Bolstraat/Albert Cuypstraat i väst till van Woustraat i öster, ett gott rykte runt om i världen. Här strosar flera tiotusentals besökare varje vecka bland de över 300 stånden som erbjuder färsk fisk, kryddor, ost, frukt, kuriosa, onödigheter och allting annat däremellan. Här ska man också enligt rykten kunna få färska Stroopwafels tillagade på beställning, men dock har jag inte funnit det markandsståndet ännu.

Marknaden ramas in av alla de små genuina barerna och caféerna som finns längs med de längsgående sidogatorna Gerard Doustraat, Govert Flinckstraat och Eerste van der Helststraat. De resturanger som finns i området är kända för att ge väldigt prisvärd mat. Här finns något åt alla, även för den som inte riktigt söker efter något. Och det kan aldrig vara totalt bortkastad tid att besöka Europas största dagliga gatumarknad.

Amsterdam har en lång tradition av marknader, både stora och små, visa mer välkända än andra. I dag finns det 12 vanliga gatumarknader som har öppet varje vecka, lägg där till ett flertal som har öppet en eller två dagar per vecka, och du inser att om du gillar gatumarknader så har du anlänt till en stad som kan stilla ditt sinne. Tulpanmarknaden mellan Koningsplein och Muntplein, Boerenmarkt – marknaden som säljer endast biologiskt odlad mat – vid Noordermarkt samt lördagsmarknaden uppe vid Nieuwmarkt är alla typsiska för Amsterdam. Själv tog jag mig till det välkända Waterlooplein och den stora utomhusbasaren som finns där, känd för sin second hand med varor från hela världen. Även här förvånas man över hur man plötsligt kan hitta saker, som man aldrig tänkt på tidigare, men som man nu inser att man inte klarar sig utan...
* * *













* * *
/S

1 kommentar:

  1. Måste besöka dessa marknader nästa gång jag kommer till Amsterdam. Fina bilder.

    //jan i Svedala

    SvaraRadera

Bloggintresserade