torsdag 26 april 2012

Inför Queen's Day - Koninginnedag 2012


30 april är det nationaldagsfirande i Nederländerna. Koninginnedag – Queen’s Day – är dagen då Amsterdam överbefolkas av både landsmän och turister som inte vill missa dagen då en hel stad kläs i orange. Uppskattningsvis besöker 800 000 människor Amsterdam under detta firande, utöver de dryga två miljoner människor som redan bor här.

Koninginnedag – Queen’s Day, Drottningens dag – är dagen då minnet av drottning Julianas födelsedag firas. Den nuvarande drottningen Beatrix är faktiskt född 31 januari, men för att hålla kvar i de festliga traditionerna så flyttade man Beatrixs officiella födelsedag till 30 april.

Hur firas en drottnings födelsedag? En stor del av festligheten är att folk klär sig i orange. Färgen orange är för att hedra kungafamiljen, som härstammar från ätten Orange-Nassau. Idag ser folk det nog mer som ett roligt inslag i denna  gigantiska stadsfestival där gator, parker och husfasader kläs i orange. Det utlovas tivoli, street shows, gigantisk live scen i Museumpark samt väldigt mycket glatt folk. Man ska inte heller glömma alla de båtar – stora som små – som kommer att trängas i de smala kanalerna längs Prinsengracht, Kaizergracht och Herengracht och som alltid lockar många åskådare.

Som förberedelse, både för mig själv och för mina vänner som kommer på besök, letade jag fram fakta om de förhållningsregler som gäller – utöver en vanlig helgs lagar och regler såklart, och detta var allt jag fann:
• Man får endast ha en(1) alkoholdryck i sin ägo då man vistas inne i stadens centrum.
• Barer, caféer, klubbar har restriktioner att endast servera en(1) alkoholdryck per gäst.
• Man få slå upp ett bord vart man vill i staden och sälja saker; hela Amsterdam förvandlas till en av världens största loppmarknader under Queen's Day.
• Ingen lokaltrafik kommer att gå.
• Festligheterna och reglerna gäller från kl.19:00 29 april till kl. 07:00 1 maj.
* * *
Listan över events som sker under Queen's Night och Queen's Day är lång, men den nyfikne kan alltid studera dessa två länkar:
Agenda för Queen's Night söndag 29 april:
Agenda för Queen's Day måndagen 30 april:
* * *
* * *
/S.

1 kommentar:

Bloggintresserade