fredag 25 maj 2012

Amsterdamn' I like you


Det är dags nu. Amsterdam har tagit på sig sommarkostymen. Caféerna är fyllda till sista sittplats, och ståplats. Detsamma gäller restaurangerna och barerna. Amsterdam andas sommar, så som övriga Europa. Det solas och det dricks. Vid Caféerna på hörnen av kanalerna; Herengracht, Prinsengracht och Kaizergracht. Vid Koneingsplein. Vid Leidseplein. Och alla ytor runt Rembrandtplein likaså. Men det är ju standard. Vid kanalkanterna sitter folk, sida vid sida, svajar med benen ovan vattenytan. Längs Rokin och Damrak svettas turisterna, de som inte har vett nog att söka sig några tvärgator bort, för att låta den friska vinden runt kanalerna fläkta och svalka. Museumplein är öppen, grön, och det spelas fotboll. Det äts, det dricks. Och solas.

Jag vandrar genom mina kvarter i området De Pijp. Förbi De Nacht Café. Ser familjer som helt sonika flyttat ut sitt middagsbord ut på gatan och bjudit över grannfolket. Och det äts och dricks. Och umgås. De höjer glasen, bräker på inhemska åt mig, jag nickar och säger ’Tack detsamma’. Jag svänger av vid hörnet Ruysdaelkade/Albert Cuypstraat, stannar vid Café Binnen. Här är det fullt. Som alltid. Här trivs jag. Här trängs jag gärna. 5 meter bort drar kanalen fram. Och här passerar båtarna, små och lite större, alla fyllda med glada människor; par, kompisgäng, familjer, gamla och unga – men glada människor.

Jag gillar känslan. Jag gillar staden. Ser man bortanför den dekadens som många blind förknippar denna stad med, om man tittar över den kanten, förbi skygglapparna, den söta röken och de arbetande damerna, så ser man det som gör att jag vill utbrista hur mycket jag gillar denna stad.
Man ser folk som trivs. Som vet hur man njuter av sommardagar och aftnar. På kanalerna, caféerna, på barerna, i parkerna.

Amsterdam, fan jag gillar dig. Jag gillar din stil, jag gillar ditt humör. Jag trivs i ditt sällskap. Låt oss njuta av sommaren tillsammans.

/S

8 kommentarer:

  1. Vi håller med dig om att Amsterdam är en fantastisk stad. Tack för senast. Gu va bra du skriver hälsar Ma & Pa.

    SvaraRadera
  2. Stark text. Fortsätt skriv såhär så kommer det resultera i fler läsare!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får nog skjuta in lite mer jazzmusik då jag skriver så jag får denna sköna rytm

      Radera
  3. 'fan jag gillar dig. Jag gillar din stil, jag gillar ditt humör'

    SvaraRadera
  4. Låter som sommaren är suverän hos dej!
    Ser fram emot att få komma o hälsa på dej! :)

    SvaraRadera
  5. Helene Persson1 juni 2012 kl. 16:05

    ja det verkar onekligen toppen! tror jag får klämma in en tur jag med. Vad tror du om sensommaren?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur mycket "sen"-sommar pratar vi om? Jag vill tro att augusti/september kan bli riktigt vackert. Och gällande aktiviteter så kommer det alltid finnas något att attend:a, så det är inga problemas.

      Välkommen

      Radera

Bloggintresserade