söndag 5 augusti 2012

Amsterdam Pride Canal Parade

Amsterdam Pride 2012 har hållit staden i ett stadigt regnbågsgrepp under den senaste tiden. I det fria och öppnat sinnets högborg Amsterdam har det festats, skrattats, levts och dansats i en veckas tid. Sedan i måndags har den käre Rembrandt fått se sitt torg ockuperat av regnbågsarmén med scener och queer art-utställningar, om kvällarna har dörrarna till Paradiso stått öppna för RapidoParty och vid Homomonument vid Westerkerk har man kunnat avnjuta de spännande Drag Queen Olympics, med grenar som Handbag Tossing och Stiletto Heel Sprint, med tävlande som Wicky Leaks och Goldie Whore. ...Om man nu fick plats, det vill säga. Hela Westermarkt var nämligen fullpackat med folk, likaså Rembrandtsplein och gatorna runt Leidseplein.

I lördags ägde den spektakulära paraden rum, och som sig bör i en stad som Amsterdam, skedde paraden såklart på vatten. Med start uppe vid Westerdock färdades över 100 ekipage, både stora och små, längs hela Prinsengracht fram till Amstel där man svängde upp under Magere Brug, förbi stadshuset och teatern vidare upp mot Oosterdok. Och paraden var, minst sagt, välbesökt. D
et hela påminde folkfesten och nationaldagsfirandet Queens Day. Med enda skillnaden att folk nu bar mer rosa och läder än orangefärgade kläder.

En hel vecka fritt från större oroligheter, djävulskap och sattyg. Istället väldigt mycket fest, glada miner och öppensinnade människor. En folkfest, kort sagt.
* * *













* * *
Länktips:
http://www.amsterdamgaypride.nl/
* * *
/S.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade