onsdag 5 september 2012

GOGBOT - den nya populärkulturens festival

GOGBOT är namnet på den årliga festivalen som lockar runt 20 000 fans inom multimediamusik och teknologi. Nu på torsdag 6:e september är öppningsdagen för den fyra dagar långa sammankomsten som äger rum i nederländska Enschede, vid gränsen mot Tyskland. Festivalen har vuxit sig stark genom åren och nu lockar man artister och konstnärer från både Londons och Berlins konstscen, däribland Raster-Noton som headline:ar på festivalen. Festivalen fokuserar främst på den samtida konsten och man vill bjuda på de bästa och mest innovativa samarbetena i det breda spektrumet ’world of art’. Detta har gjort att GOGBOT har blivit uppmärksammat runt om i världen för sin innovativa approach och festivalen har gjort gästspel på liknande festivaler i Asien, Transmediale i Berlin, filmfestivalen i Moskva och på Japan Media Arts Festival.

GOGBOT kan uppfattas som en väldigt nischad festival för de verkliga nördarna inom området, men arrangörerna PLANETART arbetar för att nå ut med internationell kvalitativ samtida konst till allmänheten, man vill ta konsten ut från museernas utställningshallar och göra den mer tillgänglig. På sidan om konsten har man också ett energiskt startfält av mash-ups av electro, techno, dubsteck, breakcore och digital hardcore, med uppträdanden av ByetoneKillahbass och Frank Bretscheider.

Festivalen har gjort sig kända för att inte backa när det gäller kontroversiella och aktuella ämnen, de senaste åren har det alltid funnits något konstverk eller projekt som skapat uppståndelse, exempelvis ”Car Bomb wrecks from Baghdad” av Jonas Staal och ”Workplace for terrorists” av Atelier van Lieshout. 2012 års upplaga av Gogbot har temat Internetfenomen, så som Meme:s4ChanImgurFOK, Reddit och Facebook. Fokus ligger på filmer och bilder som redigeras, förvrängs, muteras och sprids vidare inom – det arrangörerna kallar – den nya populärkulturen. 
 
* * *
* * *
Länktips: http://2012.gogbot.nl
* * *
/S. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade