onsdag 26 september 2012

100 år på gatan


Amsterdam är en stad som värnar om sin historia, sina seder och bruk. Vilket är en av anledningarna till att det finns så många gatumarknader här. Sedan så älskar ju också Amsterdamborna, ja hela den nederländska befolkningen faktiskt, sina marknader. De mest välbesökta marknaderna för folket i Amsterdam är Albert Cuyp Markt i De Pijp-området och marknaden vid Waterlooplein. Här får man trängas på gott och ont, och man lyckas alltid hitta det man söker – lika ofta finner man också sådant man inte trodde att man behöver. Ungefär som på IKEA.

I stadsdelen Oud-West däremot, mellan Jan Hanzenstraat och Borgenstraat, håller marknaden Ten Katemarkt till. Det är varken den största eller den längsta marknaden, inte heller den mest välbesökta, men den har ett gott rykte bland stadsborna för sina högkvalitativa varor; asiatiska grönsaker, inhemskt bröd och blommor, franska ostar och korv från alpländerna. Marknaden är liten, endast 300-400 meter lång och rymmer drygt 100 stånd. Men, den är ack så uppskattad.

Ten Katemarkt har lockat ut Amsterdamborna på gatan i Oud West ända sedan år 1912 – och under de tre senaste veckorna har marknaden firat sitt 100-års jubileum. Nu på fredag den 29 september hålls slutligen Den Stora Festen, med gourmévaror, livemusik och lite överraskningar. Har du aldrig orkat ta dig hit förr är det ett mycket lämpligt tillfälle att bryta den ovanan.
* * *
/S.

2 kommentarer:

  1. Inte illa! Ska du gå på den stora festen på fredag?
    Säljer de även second hand prylar, d.v.s loppis? :)
    Mvh/H

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade tänkt bryta den dåliga ovanan jag också - men jag blev kommenderad att bege mig till Stockholm under den helgen tyvärr.

      Men marknaden är absolut värt ett besök!

      Radera

Bloggintresserade