lördag 1 september 2012

Amsterdam utmanas av Madrid, Dortmund och Manchester

I veckan blev det bestämt att Amsterdam ska mäta sig mot MadridDortmund och Manchester. Under hösten och vintern kommer städernas stoltheter – fotbollsklubbarna AjaxReal Madrid FCBorussia Dortmund och Manchester City – att ställas mot varandra i gruppspelet i den 58:e upplagan av den Europeiska klubbfotbollens Champions League. Redan den 18 september spelas första matchen och då drabbar den Amsterdamska klubben Ajax samman med Dortmund på den ökända Westfalenstadion. Som Amsterdam-bo och Ajax-supporter får man sedan vänta till 3 oktober för den första hemmamatchen. Då ställs Ajaxspelarna mot Christiano RonaldoCasillas och de andra i Real Madrid. De övriga hemmamatcherna spelas sedan den 24 oktober, mot Manchester City, och den 21 november, mot Borrusia Dortmund.

Amsterdamsche Football Club Ajax, eller i folkmun: Ajax, är inte bara en av de bästa klubbarna i Nederländerna, man är också en av de mest framgångsrika fotbollsklubbarna i hela Europa. Man är bland annat en av de fem klubbarna i den exklusiva skaran som fått äran att behålla sin Champions League-trofé – något som sker om en klubb vunnit turneringen tre år på raken, eller fem gånger totalt. Denna bedrift lyckades man med under början av 1970-talet, som var klubbens absoluta storhetstid i Europa.

Ajaxs borg och hemmastadion heter Amsterdam Arena, med plats för drygt 50,000 åskådare och ligger ute i stadsdelen Zuidoost på Arena Boulevard, bredvid andra arenor som Ziggo Dome och Bijlmer Arena. Vill man se bra fotboll är det alltså hit man ska bege sig, antingen för att se någon av matcherna i den inhemska ligan Eredivisie eller i det ovan nämnda Champions League. Skulle nu Amsterdams stoltheter spela bra mot sina Europeiska kombattanter, rent av sagolikt bra, kan man den 28 maj spela finalen av Champions League, som i år avgörs på Wembley Stadium i London. Som Ajax-supporter bör man nog vänta med att boka biljetterna till London, Ajax är trots allt inte storfavoriter att vinna turneringen. Men, mycket kan hända under hösten och vintern, så vi får vänta och se…

* * *
Amsterdam Arena
* * *
Hemmamatcher:
3 oktober - Ajax vs. Real Madrid
24 oktober - Ajax vs. Manchester City
21 november - Ajax vs. Borussia Dortmund
* * *
Länktips:  http://english.ajax.nl/
* * *
/S.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade