söndag 11 november 2012

IDFA: International Documentary Film Festival Amsterdam

Få festivaler samlar så mycket bra film, filmintresserade och talangfulla producenter och regissörer på ett och samma ställe som International Documentary Film Festival (IDFA) gör. Under 11 dagar (14 – 25 november) kommer runt 300 dokumentärer att gå upp på biodukarna runt om i Amsterdam och alla visningar följs av debatt- och frågestund mellan publiken och filmskaparna. Festivalprogrammet har en intressant blandning med filmer om den Arabiska våren, komedier, musik- och resedokumentärer, propagandafilmer, skildringar av klassamhällen runt om i världen samt ett och annat animerat bidrag.

Då festivalen firar 25 år i år kan vi förvänta oss något alldeles extra, något utöver det vanliga festivalprogrammet. Det återstår bara att se vad det blir. Det blir i alla fall en dramatisk och känslosam inledning på festivalen då man som öppningsfilm valtWrong Place, Wrong Time”, av holländaren John Appel, som skildrar vad som hände ute på Utøya.

Kom och besök någon av salongerna på
Pathé Tuschinkski (Reguliersbreestraat 26), Pathé de Munt (Vijzelstraat 15), de Brakke Grond (Nes 439) och Melkweg (Lijnbaansgracht 234).  Njut av bra dokumentärer, delta i de efterföljande diskussionerna och mingla med likasinnade och festivalens stora namn, såsom Victor Kossakovsky, Peter Friedman och Morgan Surlock.
* * *
Länktips:
www.idfa.nl
* * *
/S.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade