onsdag 21 november 2012

Tape Art av konstnären Max Zorn


Med små medel och vad man endast kan kalla för stort konstnärskap skapar Amsterdambon Max Zorn imponerande konstverk. Det är i skydd av dygnets mörka timmar som han arbetar och trivs som bäst. Det är faktiskt också först då, då skymningen och mörkret drabbar Amsterdam som Zorns konstverk kan ses på bästa sätt.
Motiven är främst mörka stadssiluetter och filmiska porträtt av personer i överrockar och plommonstop. När Max pratar om skapande och inspiration återkommer han ofta till gamla filmskapare och dess berättarteknik, och det är inte svårt att dra paralleller mellan hans verk och de gamla noir filmerna. Men det är inte främst motiven som gjort Max Zorn så omtalad, det är istället hans verktyg och tillvägagångssätt: Zorn jobbar uteslutande med tejp. Vanlig, brun paketeringstejp, för att vara exakt. Inne i hans studio finner man endast akrylglas, ljusbord, skärknivar och tejp. Mängder av tejp. Tekniken han jobbar med går ut på att genom att placera olika tjocka lager av tejp ovanpå varandra skapa olika nyanser och toner. När dessa sedan placeras på ett ljusbord träder motiven, porträtten och siluetterna, fram på ett rätt fascinerande sätt. Motiven hängs sedan på olika typer ljuskällor, exempelvis gatlyktor, runt om på gator och torg i olika städer.

Idén att använda just paketeringstejp framför färg kom från en av Zorns vänner som var bilmekaniker, hans vän använde tejp för att planera sitt arbete och byggde upp skisser över motorer på ett stort ljusbord. Max lånade idén och tog den till sin studio och därefter ut i den Amsterdamska natten. De gamla gatlamporna runt om i staden och dess gyllene sken om kvällarna visade sig vara den perfekta komponenten för hans konstverk. Sedan den första kvällen för drygt två år sedan då han klättrade upp i en gatubelysning och hängde upp sitt första motiv, sin första tape-art, har hans konst nu spridits till otaliga städer över hela världen.
– De två senaste åren har varit en bergochdalbana av arresteringar, impulser, nattliga utflykter, takterrassfester och möten med otroliga människor, säger Max. Trots att Tape Art är relativt ny som konstform finns det en otrolig potential. Det finns en del grymma konstnärer, både i Berlin som jag jobbar med då och då och ett antal andra utspridda lite över allt i hela världen. Men det är inte nog många för att kalla det för en ’scen’. Ännu.

Trots att det är främst ute på Amsterdams gator som Zorns permanenta utställning hålls, finns också en del av hans verk att beskåda hos gallerister runt om i staden, däribland Battalion Gallery längs Lijnbaansgracht 206 och AmsterdamStreetArts tillhåll Go Gallery på Prinsengracht 64. Skulle du befinna dig i Hong Kong eller Paris den närmaste tiden kan du se hans verk på antingen Hong Kong Art Fair eller Visionairs In Art Gallery i Paris. Förutom konstmässor och utställningar driver Zorn ett konstprojekt kallat ’Stick Together’. Det går ut på att sprida konstformen över världen och hittills har det resulterat i att Tape Art går att skåda i bland annat Uleåborg i Finland, Jerusalem i Israel, Seoul i Sydkorea, Marbella i Spanien och i Toronto i Kanada. För att delta kan man anmäla sitt intresse och därefter får man handgjorda tape stickers (små tape art motiv) skickat till sig med posten. Projektet dokumenteras och publiceras sedan via Max Zorns facebookprofil


* * *
Hemsida:
www.maxzorn.com
In action: www.maxzorn.com/videos/ 

* * *
/S.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade