söndag 26 februari 2012

Orientalisk överdos på Danny de Cactus

Interiören i den lilla butiken 'Danny de Cactus' är som hämtat från Tusen Och En Natt. Ett gytter av exotiska suckulenter, dekorativa marockanska brickor och piedestaler, pastellfärgade hammockar, indiska sjalar och orientaliska lampor och speglar. Och kaktusar. Otroligt många kaktusar.

Danny de Cactus finner du längs lilla Schilderstraat i Rotterdam, gatan som mest fungerar som en passage mellan stadens huvudgatan Cool Singel och kulturstråket numero uno Witte de Withstraat. Det är egentligen omöjligt att undgå butiken då du spatserar längs Schilderstraat. Utanför entrén är trottoaren utsmyckad med mattor, lanternor, gigantiska kaktusar och två hängmattor. Det är som en mysig innergård mitt ute på gatan.

Den stolta, och smått fanatiske, ägaren Danny Proper pratar gärna om hans samling och har historier om de flesta av sakerna som står på hans hyllor. Under sina många rundresor har han samlat på sig många unika shoppingadresser över hela världen. Den gode Danny, som öppnade upp butiken för 17 år sedan, letar ständigt nya tillskott till sin redan så imponerande samling, som möjligen gränsar till mani. Han har alltid varit "besatt av kaktusar", vilket man snabbt förstår då man ser de många hyllmeter av kaktusar som överbelamrar den lilla butiken. Det otroligt stora sortimentet av kaktusar i olika former och storlekar fascinerar; både Suckulenter, Agaves-, Peyote- och San Pedrokaktusar.

Man går sakta omkring inne i butiken. Och för varje steg man tar knarrar det nötta golvplankorna. Och trappstegen som leder upp till det ovanliggande loftet sviktar för varje steg du tar. Ögonen vandrar från golv till tak. Det finns så mycket detaljer att titta på att ögonen nästan blir trötta. Det är kaktusarna och de orientaliska lamporna som får mest plats, extraordinära exemplar funna i Marocko, Iran, Turkiet, Indonesien och Syrien. Den är lätt att drabbas av en överdos 
av orientaliska dofter, färger och former. Det måste sägas.

Det påkostade urvalet, färgerna och trycken, de vackra tygerna och det mest extraordinära detaljerna -  utbudet utstrålar bokstavligen dess ägares passion. 
Pastellfärgade Grand Foulardsjalar från Indien. Hängmattor från Mexiko och Brasilien i olika färger. Ottomanerna i alla tänkbara storlekar. Sidenklädda fotpallar med vackra träskulpturer från Marocko. Mosaikljus från Indien. Vägglampor och podier. Örhängen, halsband och armband från Nepal, Tibet och Indien.
* * *
Det känns faktiskt en smula befriande då man kommer ut på gatan och får andas frisk luft och vila ögonen igen. Men, Danny de Cactus behöver upplevas, för butiken fascinerar, intresserar och stillar ditt sinne en aning.
* * *

* * *
Besöker du Rotterdam, bör du besöka Schilderstraat 36.
Om inte för din kaktusmani, så för ditt sinne.
* * *
/S.

2 kommentarer:

  1. Typsnittet, ska du ändra det i din annars så intressanta blogg????

    SvaraRadera
    Svar
    1. Typsnittet har nu ändrats i brödtexten - dock behåller jag typsnittet i rubrikerna...som jag hoppas inte stör.

      Radera

Bloggintresserade