fredag 3 februari 2012

Stockholmssyndromet i Amsterdam

Idag drabbades Amsterdam av något vi kan kalla för Stockholmssyndromet - nej, inte det psykologiska tillstånd och solidaritet som fångar/offer kan utveckla för en förrövare - vi pratar istället om det andra Stockholmssyndromet;
Så snart snön börjar falla tar det inte många timmar innan hela stadens kommunikation har fallerat: bussar, tunnelbana, spårvagn och tåg, allt faller ihop som ett korthus och själv står man på perrongen och försöker gissa sig till vad de nederländska utropen i högtalarna betyder.

Den första snön föll redan i måndags över Amsterdam, den låg sedan lugnt kvar till tisdagen, och under onsdag och torsdag så töade den försiktigt bort. Inatt kom dock andra vågen, och den tog staden (och delar av landet) med storm - men tack och lov var det inte samma vinterkyla likt den som slog fram genom Svea idag.

Det var mer förvirrat än vanligt på Centralstationen. Alla de stora skärmarna som informerar om Avgångar och Ankomster var tomma, inga tåg alls, helt blanka.
Detsamma gällde golvet i hela Centralstationen - alla som sökte skydd undan ovädret drog ju med sig en väldigt stor massa snö in...och ja, man fick vada fram.

Jag hade även turen att ha ståplats på ett tåg som stod still i 1,2,...53 minuter. Det är väl kanske inget att beklaga sig över - då det är oväder så står ju tåg stilla, tyvärr så var det lite irriterande att tåget stannade med endast 2-300 meter kvar till perrongen.
* * *
Inget ont som inte har något gott med sig:
Ovädret till trots - Jag var tvungen att handla lite kläder inför aftonen. Och hela Amsterdam kändes som dagen efter. Inga köer, inga brittiska neds, inga greker som bär solglasögon oavsett om det är solsken eller dimma. Shoppingen som jag hade beräknat skulle ta ca 2 timmar tog nu 40 minuter.

Härligt.
Spana in bilderna (klicka på dem för att för att göra dem större):
* * *
Det vanligen så hektiska Stationsplein, Centraal Station
Korsningen Damrak/Prins Hendrikkade...aren't you freezing Mr. Beckham?
Uteservering längs Damrak
Man tog sig enkelt fram längs Nieuwendijk idag...
Men folk cyklade ändå idag tydligen...
lite vackra nunor längs Nieuwendijk...
Dam Square, sett från ovan
Dam Square (samt en liten bit av Damrak, som här vid torget byter namn till Rokin)
Amsterdam betyder cyklar...

...och fries...
* * *
Var på IND-möte idag. Mitt sista möte där alla papper gällande min flytt äntligen blev godkända, signerade, stämplade och arkiverade. 
Nu är jag alltså Amsterdamsk, även på pappret.
* * *
Med kyla i några dagar så borde det ju resulterat i att vattnet frusit. Många kanaler är relativt grunda, så det brukar gå snabbt. Men jag vågar själv inte ut på isarna ännu...
...Såhär roade sig dock mina grannar i eftermiddags:
Om du har en isbana på din bakgård så är det ju dumt att inte utnyttja tillfället...

* * *
/S.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade