söndag 5 februari 2012

Om Expats, ballerinor, en flicka med draktatuering samt Thom Yorke

Helgen är snart på väg att ringa ut. Det är snart över, denna vecka åtminstone.
Helgen har spenderats i Amsterdam med omnejd. Lördagen gav strålande sol, klarblå himmel, och snön låg fortfarande kvar. Promenerade runt i området, gick i flera timmar, utan något direkt mål, fotade fastfrusna båtar, fotbollar och cyklar...En bra start på en helg.
* * *
Fredagskvällen spenderades på festen Secrets of Dante på Dante Kitchen & Bar, längs Spuistraat alldeles i närheten av Spuitorget. Det var en fest avsedd endast för Expats; Personer som befinner sig i ett annat land för att arbeta och/eller bo. Det var en kväll med trevligt mingel och prat och häng. Det var finska pokerspelare, ryska ballerinor, vietnamesiska psykologstudenter, ukrainska  backpackers, skotska kontors-neds och många, många fler. Det bästa med kvällen var nog att alla var så sociala och öppna. Sämst var nog förolämpningen/kommentaren jag fick ev en Edinburghbo, som sa att jag såg precis ut som Thom Yorke - Who?, Sångaren i Radiohead! - Huh, really?...

Nåväl.
* * *
Flickan från Bergen op Zoom tar planet som lyfter med destination: Buenos Aires. Jag kommer sakna hennes spontanitet. Men jag har blivit lovade många sköna bilder från hennes planerade 2 månaders-safari i Argentina och Brasilien.
* * *
Besökte en biograf i Amsterdam igår. Det var verkligen inte vilken standardliserad biograf som helst, nej. Vi besökte Theater Tuschinski, fantasifullt(?) namngiven efter Abraham Icek Tuschinksi, känd i Nederländerna för sina fashionabla biografer han lät bygga under tidigt 1900-tal. Hans mest kända verk är annars Grand Theater, i Rotterdam.

Theater Tuschinski, vid Rembrandtsplein i Amsterdam, var mästerlig; heltäckningsmatta, guldbeslag, valvmålningar samt träslag och möblering i djärvaste Art Nouveau-stil. Själva salongen i sig var i det mindre laget, men det gjorde inte så mycket då det arkitetuella omkring en vägde upp allting. Filmen som vi var där för var David Finchers Girl With The Dragon Tattoo. 

Jag ska inte ge någon lång filmrecension, men jag kan åtminstone konstatera att det är rätt märkligt att se en film där två svenska skådespelare pratar med varandra på engelska med svensk accent. Samt att det var kul att se Rooney Mara fightas i rulltrappan vid mitt gamla tunnelbanestopp vid Gärdet - och Daniel Craig i all äro, men Rooney Mara var filmens behållning.
* * *
I övrigt så har väl helgen gått i köldens och snöns tecken, det verkar som att nästan hela Europa fick känna på en riktig vinter. Från fyrtio minusgrader i norra Sverige till snötyngda palmer och snötäckta lyxyachter vid Mallrocas stränder.
* * *
Både James Bond och ryska ballerinor för ursäkta - Rooney Mara var helgens behållning
Vinter på Mallorca

Förolämpningen
Foajén vid Theater Tuschinski 
* * *
/S. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade