söndag 12 februari 2012

Photo Exhibtion, Hatakeyama, Swart & Sternfeld @ Huis Marseilles & Foam, Amsterdam

I helgen har jag bland annat besökt två Photo Exhibitions, den första var Joel Sternfeld och hans 'Color Photographs since 1970' på Foam-galleriet längs Kaizergracht. Sternfeld, känd för sitt arbete med färg- och dokumentärfotografi, kan onekligen konsten att skapa tidlösa och klassiska verk. Jag fastnade främst för fotoserien Stranger Passing och självklart den erkända  American Prospects - resultatet av Sternfelds dokumentärresa genom USA som han gjorde under 1980-talet, som väl enses vara ett fotografiskt mästerverk och ett eget kapitel i boken om den amerikanska fotohistorien...

Jag fastande även för serien med foton från bland annat moskén längs Central Ave. i Los Angeles där gängen Bloods och Crips ska ha slutit fred 1992, samt fotot på Lorraine Motel, motellet i Memphis där Martin Luther King Jr. sköts ihjäl en Augustimorgon 1993.

Den andra utställningen var Huis Marseilles visning av japanska fotografen Hatakeyamas 'Natural Stories' - en serie om människan och naturen, och då inte i stereotypa skildringar utan med fokus på stenar, råmaterial, och hur människan (för)brukar jordens resurser. Lägg där till hans dokumentära skildring av hans hemby i Japan efter de naturkatastrofer som drabbade landet den 11:e Mars 2011. Det blev en samling väldigt tänkvärda bilder.

I Huis Marseilles otroligt charmiga utställningslokaler ('här hade jag kunnat bo', är en tanke som slog mig) fanns även Siebe Swarts Land of Air and Water, en dokumentär skildring av det nederländska landskapet sett från ovan, som visar hur hans landsmän byggt deltan och kanaler för att skydda landet mot översvämningar. Det är otroligt vackra foton av våtmarker och landskap som har 'ärr' från tidigare både mindre och större översvämningar.

Trots att jag inte är den som spatserar runt på fotoutställningar så fort tillfälle ges så var det verkligen intressanta utställningar och kreativt inspirerande. Och det kan man aldrig få för mycket av.
* * *
Lite bilder från Joel Sternfeld och Siebe Swart:
Joel Sternfeld - American Prospects
Joel Sternfeld - American Prospects
Joel Sternfeld - American Prospects
Joel Sternfeld - American Prospects
Siebe Swart - Land of Air and Water
* * *
Länkar:
Foam Fotografiemuseum - www.foam.org
Huis Marseille www.huismarseille.nl
* * *
/S.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade