måndag 1 oktober 2012

Välkomna hösten på Hannekes Boom

På avstånd ser inte Hannekes Boom speciellt spektakulärt ut. Kanske är det också tur, för redan nu är stället omåttligt populärt bland Amsterdamborna. Ute på en liten isolerad ö, som egentligen är en cementponton, vid en av kanalmynningarna vid floden IJ ligger detta fenomenala hak som lyckats skapa ett av Amsterdams mysigaste tillhåll.

Vad är det då som gör caféet Hannekes Boom så populärt? Det kan vara på grund av den enorma uteterrassen och möjligheten för gästerna att parkera sina båtar alldeles vid huskanten. Det kan också vara det lämpliga läget med den öppna utsikten över kanalerna, Nemo, och de nordöstra hamnkvarteren. Möjligen kan också den avslappnade bohemiska estetiken, som skapats av återvunnet material och ett väldigt obehindrat inredningstänk, vara anledningen. Mest troligt är det en kombination av allt detta. Hannekes Boom är ett mysigt café och bar, med skön atmosfär och möjligen den absolut bästa utsikten över denna hedonistiska stad. Vad mer kan man begära? Ja, möjligen att inte allt för många turister hittar hit.

Nu då september övergått till oktober, och då den främsta tiden för terrasshäng, varma eftermiddagar och ljumna kvällar snart är förbi, passade Hannekes Boom på att runda av sommarsäsongen. Tillsammans med popjazzbandet Ginger på scen blev det en alldeles perfekt avslutning på sommaren och samtidigt ett skönt sätt att välkomna hösten på. Det kunde dock ha varit som vilken annan eftermiddag eller kväll som helst; folk satt och myste ute på terrassen och caféet var fullt av människor. Folk ockuperade de gigantiska kulörta sammetsfåtöljerna, vissa beställde in kaffe, öl eller te i olika frukt- och grönsakssmaker, medans andra noggrant studerade de avancerade vegetariska menyerna. Folk hängde och umgicks, och det hemtrevliga sorlet ackompanjerades perfekt av det skönt riviga jazzbandet uppe på scen.
Caféet, som lånat sitt namn från den gamla vaktpost som stod på exakt samma ställe på 1600-talet, har rustat inför den stundande vintern. Förra året kunde man inte hålla öppet under de absolut kallaste månaderna då det helt enkelt blev för kallt. Därför har man nu installerat en värmepanna, som är stor, otymplig, lite lätt rostig och ser ut att vara hämtad någonstans vid östfronten. Men där står den iallafall, mitt bland soffgrupperna, och passar faktiskt bra in i den övrigt enkla och sparsmakade interiören som andas lite lätt 'fjällstuga' med de robusta trädstammarna som dekorerar baren och väggarna.

Hannekes Boom är ett fulländat hak, ett av det mysigaste caféerna denna stad har att erbjuda och det känns som ett mycket lämpligt ställe att välkomna hösten på.
* * *
Länktips: www.hannekesboom.nl
* * *
Dijksgracht 4, Amsterdam.
Söndag – Torsdag, 11:00 – 01:00
Fredag – Lördag, 11:00 – 03:00
* * *
/S.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade