onsdag 20 juni 2012

Bättre rankad än både Tokyo, Hong Kong och New York…


Amsterdam kan vara en dyr stad att leva i, det anser många. Men ställer man staden i förhållande till andra europeiska likar så framstår inte Amsterdam som en ekonomisk mardröm. Då konsultfirman Mercers listar de dyraste städerna i världen att leva i för Expats(förkortning av engelska ordet Expatriate; person som temporärt eller permanent befinner sig i ett land/kultur som den inte är född och uppvuxen i), hamnar Amsterdam på 57:e plats. Och det är väldigt bra. Staden är bättre rankad än både Tokyo, Hong Kong och New York.

På en hedrande, nåja, första plats hamnar japanska huvudstaden Tokyo, före Luanda(Angola), Osaka(Japan), Moskva(Ryssland) och Genève(Schweiz). Längst ned på listan över de 214 städer som bedömts, och med ungefär en tredjedel så dyra levnadsomkostnader som Expats i Tokyo, hamnar Pakistans största stad Karachi.  

Det senaste årets ekonomiska och politiska händelser, inflation och stor osäkerhet på finans- och bostadsmarknaden har självklart påverkat den årliga rankingen för flera städer. Alla europeiska städer har bland annat halkat ned på listan jämfört med föregående år. Listan i sig bygger på jämförande av 200 olika faktorer, så som transport, mat, kläder, hushållsmaterial och nöje. Självklart är också bostadshyra en faktor som bedöms då detta oftast är en stor utgift för invandrande folk. Som bas i jämförelserna har man utgått ifrån staden New York(USA) och den amerikanska dollarn. 

Listans Top 10:
1) Tokyo, Japan
2) Luanda, Angola
3) Osaka, Japan
4) Moskva, Ryssland
5) Genevé, Schweiz
6) Zurich, Schweiz
7) Singapore, Singapore
8) N’Djamena, Chad
9) Hong Kong, Hong Kong
10) Nagoya, Japan
* * *

New York
Tokyo
Amsterdam
* * *
Länktips: http://www.mercer.com/CityRankings
* * *
/S.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade