lördag 9 juni 2012

Hup Holland Hup!

Hup Holland, Heja Holland. Fotbolls EM har börjat. Det började förvisso redan igår, fredag, men det var först idag som Holland spelade sin första gruppspelsmatch – mot Danmark. Metalist Stadium i Charkiv badade till viss del i orange, likt Rembrandtplein, och resten av Amsterdam och Holland. Såklart.
 

Vid matchstart var Rembrandtplein
 klätt i fler än fyra nyanser av orange. De KroonEscape Caffe och Café Tante Roosje. Likaså Café Smokey. Alla gränsar de ut mot Rembrandtplein och varje bar hade klätt sig i mästerskapskostym. Oranget så långt ögat kunde nå. Vidare ned längs Thorbencksplein – som egentligen bara är en förlängning av Rembrandtplein – stod De NachtwachtCoco’s och Woody’s sida vid sida och bjöd på en helt otrolig inramning med gemensam uteservering och flertalet tv-skärmar som skapade ett otroligt tryck och tight stämning.

Mitt bland alla ”Hup Holland Hup” och Vi er røde, Vi er hvide” flödade ölen och känguru-burgarna(Coco's), och stämningen var på topp. Det var lika många drickande danskar som udda utsmyckade holländare. Alla var på gott humör. Danmark spelade svensk defensiv tråk-fotboll, och kontrade då läge gavs. Frustrerade holländare, där van Persie och Afellay var de enda som lyckades oroa danskarna på allvar ikväll. Danmark besegrade Holland med samma melodi som Sverige brukar dansa efter då de besegrar någon av fotbollens stormakter; fokus, tålamod, försvar och kontringar. Samt lite djävla vilja och tur. 

Kvällens hjälte blev Köpenhamns-pojken Krohn-Dehli. Vem? Mittfältaren från Brönby. Vem? Ja, det spelar egentligen mindre roll. Ikväll var Danmarks andremålvakt Andersen Räddaren i Nöden mellan stolparna, Agger var så ful och djävlig som han alltid är och Krohn-Dehli gjorde det enda, nödvändiga, målet. 

Då är det enkelt. Då vinner man. Då vinner Danmark, mot Holland. Speciellt då de holländska stjärnorna inte presterar i närheten av vad de egentligen kan. Inga ursäkter. Holland får skämmas och Danmark får glädjas. 

Holland – Danmark 0-1.
* * *
Kvällen har kommit, lördagen lider mot sitt slut, men Amsterdam låter sig inte sövas. Det är livat. Det sjungs och det levs om. De lever om, Dansk-djävlarna. Och det kommer de göra långt in på småtimmarna.
* * *
Danmark var segrare ikväll
Rembrandtplein
Coco's
* * *
Länktips: www.uefa.com/GruppB (Schema över Holland och Grupp B:s matcher i EM)
* * *
/S.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade