måndag 4 juni 2012

Amsterdam är alltid i rörelse

Juni är, som varje månad, full av festligheter. Konserter, konstvisningar, Performing Arts, teateruppsättningar, premiärer, fotoutställningar. Skillnaden mot tidigare månader är att nu flyttar fler och fler tillställningar utomhus, och det vankas festivaler för flera smaker, stilar och åldrar.

Agendan för juni är fullproppad. Vad du än har för läggning när det kommer till underhållning så kan du få ditt sinne stillat i Amsterdam. Det bjuds på Open Air Theatre i Vondelpark. Patti Smith på Paradiso. Slash och Jack White på Heineken Music Hall. Lägg där till Pearl JamThe Stone RosesMadonna och Guns n’ Roses, bara för att nämna några. Och om någon lockas av Ugly Kid Joe bör man besöka Melkweg i mitten av månaden. Eller spektaklet, som påstås vara en finsk tradition: Dragspelsbrottning. Dragspel. Och brottning. På riktigt. Den 18 juni på Stadsschouwburg vid Leidseplein.

Eller så kan du fira Cannabis Freedom Day (Cannabis Bevrijdingsdag) om du önskar det den 17 juni. Eller bekanta dig med konceptet Nuit Blanche; under 12 timmar den 16 juli förvandlas hela innerstaden till en Open Art Gallery i avantgarde-stil. Eller landets största utomhus fest för Trance-freaks; Electronic Family ute vid Amsterdamse Bos och Paradiso sista lördagen i månaden. Eller möjligen festivalen LiteSide Festival vid Westergasfabriek i Jordaan, en helg där österländska och västerländska influenser blandas och utlovas resultera i ’crossovers between art, workshops, literature, clubbing and film’.

Lägg där till att under denna tid kommer både slutspelet i fotbolls-EM samt landets äldsta och största Performing Arts festivaThe Holland Festival att pågå. Och om det inte faller dig i smaken kan du välja något helt annat. Utbudet är enormt.

Det är sommar och det betyder aktivitet och festligheter. Väldigt mycket festligheter. Och visst är det så att Amsterdam också sover ruset av sig ibland och slickar sina sår. Ser om sitt hus och vilar upp sig inför nästa dag. Men samtidigt så känns det som att det alltid är liv och rörelse i denna stad. Och jag gillar det. Skarpt.
* * *

The Holland Festival
Heineken Music Hall
Nuit Blanche
Oranje fans
* * *
Länktips:
www.timeoutamsterdam.com (omfattande agenda för allt spektakel i Amsterdam).
www.hollandfestival.com
* * *
/S.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade