söndag 17 juni 2012

De Huyschkaemer - ett opersonligt vardagsrum

På hörnet av Utrechtsedwarsstraat och det sköna stråket Utrechtsestraat finner du haket De Huyschkaemer. Om du är uppmärksam nog och inte missar entrén det vill säga, fasaden smälter nämligen lätt in i mängden, med tomma osmyckade fönster och namnet De Huyschkaemer syns endast på en liten vägskylt som hängts upp i ena fönstret.

Innanför de smala dörrarna är det propert ordnat, ljusa träslag och raka kanter. Det är lite för städat, lite för välvårdat, lite för sterilt. Man saknar något personlighetsdrag, något att fästa namnet De Huyschkaemer till. Bardisk och hyllorna är i finlackad bok och det serveras av någon konstig anledning bara ljusa ölsorter. Det känns sådär rock n roll. Kanske därför är klientelet därefter. Gästerna är mestadels välsnidade och välstrukna människor i 20-30års åldern. Samt ett gäng 50åriga Hipsters med väl inarbetad bränna.

Här serverar olika sparsamma kött- och ostbrickor, tillsammans med vitt bröd. Endast. Vilket känns väldigt typiskt Nederländskt. Välj kanske istället DimSum med chilli, kokta sojabönor eller japansk Yakitori. Allt för en handfull €uros. Sjunk ned bland skinnsofforna i hörnet eller de välsnickrade träsofforna utanför. Detta hak andas klassiskt och saknar tyvärr udd, men samtidigt kan det vara skönt för sinnet att ta det lugnt ibland och inte drunkna i en kasad av utsmyckning och identitetshöjande interiör. Flickorna som sitter här är trots allt söta. De dricker vitt vin och kan föra sig. Likaså männen.

De Huyskaemer – som betyder vardagsrummet – ligger på Utrechtsestraat 137, en gata som förövrigt är underbar, den har en skön lunk, en ’Välkommen Hem’-lunk som går att känna av. Här svischar inga bilar eller cyklister förbi dig i alldeles för hög fart. Här strosar folket fram på den trafikfria gatan, från Frediriksplein upp mot Rembrandtplein. Tyvärr är De Huyschkaemer inget skönt inslag, inget inbjudande vardagsrum. Det känns så intetsägande, så opersonligt att man nästan får ont i magen.



* * *

Länktips: www.huyschkaemer.nl/
* * *
/S.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade