fredag 8 juni 2012

Lugnet före anstormningen i Amsterdam

Leidseplein är ett av de många ställen som kommer vara välbesökta av fotbollsintresserade den kommande månaden. Alla de barer och caféer som löper runt Leidseplein har smyckats i orange, flaggor och banderoller hänger överallt och stora tvskärmar sitter uppe. Idag börjar fotbolls-EM officiellt, men här i Amsterdam råder ändå en sansad stämning, det känns som att de flesta väntar på morgondagen då Holland spelar sin första match mot Danmark.

Inne på Café de Waard och Café Mokum, som ligger längst in, bakom den gigantiska uteservering som ockuperar Leidseplein under sommaren, är det lugnt. Det är ett tiotal gäster på vardera café, men personalen springer fram och tillbaka, elektriker testkör sirener och blinkande lampor och ljudanläggningen provas.

”Vi gör oss redo för imorgon, det är då det börjar på riktigt!” säger ägaren Arjan de Waard. Det har beställts in extra ölkaggar, extra öltappar har installerat och en orkester kommer att finnas på plats. Imorgon. Idag råder istället lugnet, lugnet före anstormningen. Imorgon kommer folket. Imorgon kommer flera tusen personer att besöka Leidseplein.

Imorgon blir det fest.
* * *
* * *
/S.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggintresserade