söndag 3 juni 2012

De bortglömda haken vid Kadijksplein

Nieuwmarkt, Leidseplein och Rembrandtplein är alltid välbesökta platser om kvällarna. Här fylls sista sittplats tidigt, långt innan solen försvunnit där borta någonstans i väster. Det är som sig bör. Men den kloke finner förhoppningsvis charmen i att se sig om efter något mer. Något annat. En bit bort från de självklara turistfällorna och promenadstråken.

Amsterdam stad ruvar trots allt på många lokala syltor, sepiacaféer och barer. Som vid Kadijksplein, strax öster om Red Light District, i den delen av staden som var inkörsporten och parkeringsplats för handelsfartygen förr i tiden. Här finns en samling bortglömda hak, vid ett förbisett torg. Här hittar du lokala lukter, smaker, och sedvänlighet. Likaså insuttna stolar åt stamgästerna, bekväma språkförbristningar samt insikten om att det ofta lönar sig att utforska nya gator i en stad.

Detta plein, som egentligen är två smala gator som löper längs kanalen, är känd för sina hus, de gamla båthangarerna, som nu byggts om och inhyses av barer och hak. Här rör sig flanörer av lokal sort bland inrättningarna; det autentiska och välaktade Koffiehuis van den Volksbond, italienska A Tavola, där du trängs du bland trånga bord, italienska accenter, yviga och distinkta gester samt väldigt goda viner, samt indiska Café Kadijk, som i ett förmodad försökt skapa något genuint misslyckades totalt då de inredde hela restaurangen med alldeles-för-många Buddhastatyer i Delft-mönster(!). 

Runt hörnet, på Kadijksplein 16, finns haket 16 cc – 3 våningar med välpolerade bardiskar, biograf i källaren, lyrikscen, underbara skinnsoffor och takkristaller. Det känns bekvämt, välkomnande, nytt och välstädat. Detta är platsen som osar kultur; café, bar, konst, musik och litteratur, allt under samma tak. Och sommarens agenda över events och uppträdanden är lång och lockelsen att komma tillbaka är direkt.
 

Innan du beger dig hemåt, bör du stega över kanalen
till Rapenburgerplein och ramla in genom entrén till De Druif, en lika välbevarad och bortglömd pärla som 16cc. Inrättningen sägs vara den tredje äldsta tavernan i Amsterdam, och sedan de slog upp portarna år 1631, så har folket kommit och gått, skepparhjältar som Piet Hein har myntats, och skrönor, skratt och sanningar har yttrats mellan väggarna som isolerats med öl- och whiskyfat. Här sitter något i väggarna, något mer än bara svett och mörk tobaksrök. Här finns något som gör att det lockar att komma tillbaka, för sena sommarkvällar. Och tidiga juni- och julimornar.  

Kadijksplein mix
Kadijksplein mix
* * *
Länktips: 
www.16cc.nl/
* * *
/S

1 kommentar:

  1. Sätt ut De Druif? på kartan. Det lät som en fränt ingånget ställe. Bilder? Beskrvning? Mera tack. Men bra.

    /M

    SvaraRadera

Bloggintresserade