tisdag 23 oktober 2012

San Francisco, Amsterdam och höstfägring


Höstens färger har nu lagt en behaglig nyans över så gott som hela Amsterdam. Grenverken i Vondelpark ramar in promenadstråken på ett nästan filmiskt vis och fallna löv i alla möjliga toner har så sakteliga börjat ta över gatorna. En redan trivsam stad har blivit snäppet mysigare, snäppet hemtrevligare, snäppet bättre.

I vanlig ordning lufsar påpälsade turister runt i staden, fotar och förevigar frenetiskt medans lokalbefolkningen dricker taskigt rostat kaffe, parerar den galna trafiken och förhoppningsvis njuter av att vara en del av denna stad.

Jag beger mig ned till överfulla Eerste van der Helststraat, i området De Pijp, viker in på Café de Groene Vlinder – Gröna Fjärilen – och tar ett bord uppe på loftvåningen. Omgiven av tegelväggar, delvis tapetserade med posters och polaroidfoton, mörka träslag under fötterna och med stora fönster mot gatan och jazzig bakgrundsmusik är detta ett ställe som det är enkelt att tycka om. Det är enkelhet och noggrannhet på rätt nivå, och det är svårt att försöka förklara atmosfären på något mer uttömmande sätt. Det är också hit vi går om kvällarna, för då blandas locals med folk från världens alla hörn och stämningen blir perfekt. Sedan serverar de också gudomliga kycklingmackor. Men det är ju en helt annan sak.
* * *
Lonely Planet har i dagarna släppt en lista över Best cities to visit in 2013 och Amsterdam placerar sig på en imponerande andra plats. Högst upp på listan återfinns San Francisco i norra Kalifornien. Amsterdam får sin silvermedalj för att man rustar för ett festfyllt 2013. Det ska firas mångfaldigt då bland annat kanalringen fyller 400 år, det är 160 år sedan van Gogh föddes och hans museum fyller också jämnt samt den omåttligt populära Kungliga Symfoniorkestern firar 125 år. Man kan alltså förvänta sig än mer utställningar och fester än vanligt.

På den eggande listan över städer att besöka nästa år finns också intressanta platser som indiska Hyderabad, tasmanska Hobart och argentinska Puerto Iguazú, med det väldiga Iguazúfallen som har en imponerande fallhöjd på 80 meter.

Listan i sig grundar sig inte på vilka destinationer som är mest populära idag utan istället på Lonely Planets eget tycke, resejournalister och online communities. Städerna som lyfts fram är på grund av speciella evenemang som kommer ske och deras växande popularitet – vilket gör att man bör besöka dessa platser innan de blir alldeles för populära och alla turistköer blir alldeles för långa.
* * *

© Copyright Lonely Planet Images
© Copyright Lonely Planet Images
© Copyright Lonely Planet Images
Foto: Phillie Casablanca, Creative Commons Attribution Licence
* * *
Kolla in listan nedan, vad lockar dig extra mycket?

Städer att besöka under 2013:

1. San Francisco, USA
2. Amsterdam, Nederländerna
3. Hyderabad, Indien
4. Derry/Londonderry, Nordirland
5. Beijing, Kina
6. Christchurch, Nya Zeeland
7. Hobart, Australien
8. Montreal, Kanada
9. Addis Ababa, Etiopien
10. Puerto Iguazu, Argentina

Länder att besöka under 2013:
1. Sri Lanka
2. Montenegro
3. Sydkorea
4. Ecuador
5. Slovakien
6. Salomonöarna
7. Island
8. Turkiet
9. Dominikanska republiken
10. Madagaskar
* * *
/S.

1 kommentar:

  1. Det låter som en utmärkt tid att besöka Amsterdam såhär års. Höstlöv och café for the win!
    Detta café du nämner, gröna fjärilen, har de fulla rättigheter? Vi kanske skulle kunna ta oss en god whiskey till kaffet där? :)
    Det vore trevligt att se bilder därifrån!

    /Handersson

    SvaraRadera

Bloggintresserade