torsdag 27 december 2012

Mellandagarna

Just nu råder en väntan på att regnet ska avta, detta regn som utan förbehåll sköljde bort både julen och dränkte det lilla uns av julkänsla som man lyckats pressa fram under uppehållen. Just nu råder också mellandagarna, dagarna mellan julafton och nyårsafton, och man vågar väl påstå att det nog uträttas ytterst få stordåd under dessa dagar. Nej, det är mer som en veckas lunk och väntan mellan de populär aftnarna.

Jag passade på då regnet, för en stund, gjorde uppehåll och lämnade lägenheten. Utanför så glittrade kanalen lika vackert som den alltid gör men jag förbannade också det gröna gräset i rondellen vid Weteringschans. Promenaden gick över PrinsengrachtKaisergracht och Herengracht, förbi alla weekendturister som trängs i sina fasansfullt fula Amsterdammössorna i grälla färgkombinationer och som dokumenterar varje tänkbar kanalpassage och fasaddekor, allt till tonerna av förbipasserande tutande vespor och vejande cyklister. 



Jag pratar med till synes införstådda om den kommande måndagens festligheter och blir uppdaterad om alla de tänkbara epikiska tillställningarna på både Convention Factory (Heidi Klum), Muziekgebouw aan 't IJ, Heineken Music Hall och Tropenieuw. Kanske är det så att alla ska på den bästa festen, men på helt olika ställen. Det verkar också som att varje lokal med alkoholtillstånd kommer att ha öppet för nyårsfirande flanörer, från minsta lilla inrökta hak till de största arenorna och klubbarna.

Jag vandrade vidare genom ett fortsatt regnfritt Amsterdam, förbi ett stillsamt och julhelgsvilande Waterlooplein, passerade kanalen Kloveniersburgwal där en stojande man med sin eka och enmansorkester lyckats fånga en förundrad folkmassas nyfikenhet. Och bortom taken vid Rembrandtplein kunde man ana hur himlen faktiskt började spricka upp. Men tji fick man. Som ett slag i ansikten började regnet åter igen falla.
* * *
/S.

onsdag 19 december 2012

En decemberkväll i Amsterdam


Trots total avsaknad av vit, vacker, gnistrande snö så skiner Amsterdam ändå upp på ett tilltalande sätt då mörkret omsluter staden.
* * *
/S.

måndag 17 december 2012

Christmas Canal Parade


I lördags ägde julparaden, Christmas Canal Parade, rum i Amsterdam. Som namnet avslöjar bestod paraden av en massa båtar som färdades från Westerdook, ned för kanalen Prinsengracht, förbi Westerkerk och under alla broar och därefter vidare ut på Amstel.

Om man bortser från att den faktiskt ägde rum på kanalen så var det som vilken annan julparad som helst; tomtar, snögubbar, blinkande lampor och ljus i överflöd(nästan i överkant) och publiken bestod till stora delar av nyfikna barn och stillsamt betraktande åldringar. Och trots att denna tillställning kanske inte gav mig så mycket så känns det ändå som att julstämningen så sakteliga börjar slå rot även i mig…
* * *



* * *
/S.

onsdag 12 december 2012

100 years of Hollywood

EYE Film Institute, Amsterdam
Vi är halvvägs in i december, julfester och julmarknader avlöser konstant varandra. För att få lite andrum i allt detta goda, ett avbrott från alla sprakande och glittrande ljus och tingeltangel, passar det perfekt att i dagarna ta sig över vattnet till stadsdelen Amsterdam Noord och stiga in i biomörkret. Filmpalatset EYE hyllar nämligen Hollywood och stämmer in i firandet av de amerikanska filmstudiorna Universal och Paramounts 100årsjubileum under december. Och man gör det på sitt eget vis. Firandet startade redan 1:a december och pågår fram till 5:e januari nästa år. Firandet kommer bestå av utställningar och seminarium kring filmstjärnor och filmproduktion, men framförallt blir det en lång kavalkad av de senaste decenniernas 25 bästa filmproduktioner.

Hollywood producerar över 800 filmer varje år och det är därför EYE vill uppmärksamma denna filmlivmoder genom tillställningen 100 Years of HollywoodEtt axplock av de filmer som kommer visas: E.T., The Big Lebowski, Citizen Kane, The Sound of Music, Gone With The Wind, The Rocky Horror Pcutre Show, The Godfather, Jaws och AvatarTitta till resten av tablån här.
* * *
En överblick av Amsterdam Centraal Station, floden IJ och Amsterdam Noord.

* * *
/S.

lördag 8 december 2012

Webbsidan som hjälper dig undvika isiga cykelbanor

Foto: Flickr/tranchis
De flesta vet att vinterväder gör det lite mer besvärligt att cykla, framförallt i början av vintern. Plusgrader om dagarna och minusgrader om kvällar och nätter resulterar i att ishinnor lägger sig över de flesta gator, trottoarer och cykelbanor. För att hjälpa cyklisterna har det skapats en webbsida där folk kan läsa och själv rapportera in information om isiga och svårframkomliga cykelbanor och olyckor.

Det är exakt så enkelt och genialt som det låter: en hemsida som informerar cyklister om de värsta vägarna. Det är Fietsberaad – cyklisternas kunskapscenter – som ligger bakom den nya webbsidan gladdefietsroutes.nl. Den för tillfället ganska begränsade informationen går också att få tag på via en app samt via twitterkontot @gladdefr. Sidan är uppbyggd med hjälp av en karta och en massa markörer som visar i vilka områden och på vilka gator i Amsterdam du bör cykla extra varsamt. Varje enskild markör innehåller information om när den rapporterades, hur många som rapporterat om den, antal olyckor samt kommentarer.
***
/S.

torsdag 6 december 2012

Världens bästa flygplats?

Foto: Lars Veling
En liten notis värd att nämna är att Amsterdams internationella flygplats Schiphol fortsätter att plocka hem utmärkelser för sin höga standard. Tidigare i år blev Schiphol utnämnd till Europas bästa flyplats och nu kan man även titulera sig International Airport of the Year 2012.

Det var vid CAPA Centre for Aviations årliga gala, där man utnämnde vinnare inom marknadsföring och informationsservice inom flyindustrin, som flygplatsens representanter tog emot priset med motiveringen “…med imponerande ledarskap visar Schiphol, som är en av världens mest trafikerade flygplatser, att man alltid håller hög kvalité på en rad nyckelfrågor både för flyg och passagerare”. Inte så illa, va?
* * *
/S.

tisdag 4 december 2012

Ljusspektakel i decembermörkret

December är nu här, vare sig man vill det eller inte. Kommen är också kylan och det tunga mörkret. Men, det finns ett ljus i mörkret, bokstavligen. Under kommande sex veckor, 7 december – 20 januari, arrangeras för första gången Amsterdam Light Festival. Internationellt erkända artister och konstnärer har bjudits in för att med olika typer av ljusinstallationer och med hjälp av kanalernas vackra reflekterande effekt, lysa upp decembermörkret.

Under dessa sex veckor anordnas bland annat en Christmas Canal Parade(15 december), där några dussintal upplysta båtar kommer färdas över den djupsvarta floden Amstel, till tonerna av gospelkörer. Det kommer också att inrättas en Boulevard of Light, med olika ljuskreationer och ljusspektakel. Redan nu hänger det stora nät över vattnet i höjd med Blauwburg som gör en både nyfiken och förundrad över vad de egentligen har planerat. Boulevarden kommer löpa från Muntplein vid tulpanmarknaden, bort över den taniga Magere Brug, ända ned till Amstel Hotel. Har du vägarna förbi bör du absolut beskåda detta.
* * *
Magere Burg. Foto av Alphons Nieuwenhuis

* * *
Länktips: www.amsterdamlightfestival.com
* * *
/S.

lördag 1 december 2012

Årstider kommer och går... i Amsterdam


Vinter, vår, strålande sommar och ruggig höst. Årstider kommer och går, men Amsterdam och dess fagra anlete består...
Bilder tagna från bron vid kanalen Kloveniersburgwal.
* * *
/S.

torsdag 29 november 2012

Turn on the lights 2012


Ikväll, torsdagen 29:e november, anordnade shoppingcentret De Bijenkorf traditionsenligt sin ceremoni Turn on the LightsDam Square. Denna tillställning ses som startskottet på julen – och julshoppingen – och innehåller dels tal men också teater av det lite mer galnare slaget. Förra året dansade drakar runt på torget och av klippet här ovan att döma verkar de inte ha sparat på krutet i år heller!
* * *
/S.

Amsterdam vinner pris för smarta trafikhjälpmedel



Under World Smart Cities Awards
som hölls i Barcelona i veckan belönades Amsterdam för sitt arbete och projekt inom området Transport och Rörlighet. Det Amsterdam gjort är att Infrastruktur- och transportkontoret (Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer) har gjort all data, information och statistik rörande trafik och transport tillgänglig för allmänheten. Därefter har man uppmuntrat utvecklare av mobilapp:ar att ta fram olika app:ar som bygger på denna statistik och olika trafikproblem som vi stadsbor upplever. Allt för att göra den nu lite komplicerade trafiksituationen lite mer överkomlig.

Exempel på app:ar som tagits fram är Parkshark, som gör att man kan jämföra olika parkeringsavgifter runt om i staden, och Bike Like a Local, som tipsar om säkra cykelvägar, parkeringar samt hjälper en att hitta tillbaka till cykeln man parkerat. Klart användbart, speciellt om kvällarna då cyklarna lätt ”försvinner” i mängden av cyklar inne i staden.
* * *
World Smart Cities Awards är en del av Smart City Expo World Congress, en kongress som uppmärksammar de mest innovativa och givande projekten rörande stadsutveckling på olika plan.
* * *
Länktips: www.smartcityexpo.com
* * *
/S.


måndag 26 november 2012

Fotoutställning i Rotterdam

Under december kommer jag nog att söka efter bra tillfällen att tillfälligt fly den galenskapen som julkommersen alltid för med sig. Redan nu svajar ju juldekorationer ljusslingor på de flesta fasader och i de flesta skyltfönster. Det är inte så att jag inte tycker om juletider, men allt pyntande, shoppande och stojande kan stå mig upp i halsen och helt enkelt kväva julkänslan.

Från och med vecka 50 finns alternativet att ta tåget ned längs kusten till hamnstaden Rotterdam, ta tunnelbanan vidare ut till Wilhelminaplein på södra sidan av den iögonfallande Erasmusbron. Där inne på Nederlands Fotomuseums lokaler, längs Wilhelminakade, hålls en väldigt intressant internationell utställning med den amerikanske dokumentärfotografen Lewis Hine. Totalt visas 200 foton och originaldokument, däribland hans kända foton av byggarbetarna från Empire State Building i New York från slutet av 1920-talet. Du har säkert sett dem själv på nätet, i böcker och på olika printsHine var en hängiven fotograf och trodde stenhårt på hantverkets starka kraft och han använde sin kamera som ett verktyp och vapen då han slogs för den hårt åsidosatta arbetarklassens status i USA under 1900-talet. Och det gav resultat, både i form av stilbildande foton och genom lagändringar gällande barnarbete och löner.
* * *

* * *
Länktips:
 
www.nederlandsfotomuseum.nl 
* * *
/S.



fredag 23 november 2012

Promenad i östra hamnområdet


November är snart över, dygnets ljusa timmar blir allt färre och träden i Vondelpark ser allt mer ängsligare ut för var dag som går. Det har tack och lov inte fallit någon snö över Amsterdam, ännu. Vädergudarna blandar dock friskt med strålande sol och humörsvängande dunkelt regn. Igår sökte jag mig upp mot Oosterdok för kaffehäng och solsting. Oosterdok, som ligger i östra hamnområdet, är som en stillsam liten oas mitt i en förövrigt ganska hektiskt stad. En oas i förändring. Här blandas det Nya och det Gamla Amsterdam. Vädret visade sig från sin bästa sida, och då himlen är så klar och blå, och då solen skiner så skarpt, då makar helt plötsligt kaffet också väldigt mycket bättre.

Området bredvid Centraal Station är som sagt en blandning av gammalt och nytt. Under de senaste decennierna har landtungan Oosterdokseiland gått från att vara en övergiven bangård till att bli ett ö med blanka fasader, arkitekturkonst och moderna multifunktionella byggnader, däribland fyrstjärniga Double Tree Hilton HotelNemo Science Center, konserthus och stadsbiblioteket. Oosterdokseiland visar en modern sida av Amsterdam och skiljer sig avsevärt från de trängre kullerstensgatorna och the smala 1700-talsfasaderna som du finner överallt i staden. Visst har man här bevarat några gamla hangarbyggnader, hus och båtplatser, men samtidigt byggt upp nya moderna. Kontrasterna blir stora då exempelvis rostiga båtskrov och husbåtar inredda som gillestugor guppar i vattnet bredvid Sea Palace, den flytande asiatiska pampiga jätterestaurangen med tre våningar.
* * *











* * *
/S.

onsdag 21 november 2012

Tape Art av konstnären Max Zorn


Med små medel och vad man endast kan kalla för stort konstnärskap skapar Amsterdambon Max Zorn imponerande konstverk. Det är i skydd av dygnets mörka timmar som han arbetar och trivs som bäst. Det är faktiskt också först då, då skymningen och mörkret drabbar Amsterdam som Zorns konstverk kan ses på bästa sätt.
Motiven är främst mörka stadssiluetter och filmiska porträtt av personer i överrockar och plommonstop. När Max pratar om skapande och inspiration återkommer han ofta till gamla filmskapare och dess berättarteknik, och det är inte svårt att dra paralleller mellan hans verk och de gamla noir filmerna. Men det är inte främst motiven som gjort Max Zorn så omtalad, det är istället hans verktyg och tillvägagångssätt: Zorn jobbar uteslutande med tejp. Vanlig, brun paketeringstejp, för att vara exakt. Inne i hans studio finner man endast akrylglas, ljusbord, skärknivar och tejp. Mängder av tejp. Tekniken han jobbar med går ut på att genom att placera olika tjocka lager av tejp ovanpå varandra skapa olika nyanser och toner. När dessa sedan placeras på ett ljusbord träder motiven, porträtten och siluetterna, fram på ett rätt fascinerande sätt. Motiven hängs sedan på olika typer ljuskällor, exempelvis gatlyktor, runt om på gator och torg i olika städer.

Idén att använda just paketeringstejp framför färg kom från en av Zorns vänner som var bilmekaniker, hans vän använde tejp för att planera sitt arbete och byggde upp skisser över motorer på ett stort ljusbord. Max lånade idén och tog den till sin studio och därefter ut i den Amsterdamska natten. De gamla gatlamporna runt om i staden och dess gyllene sken om kvällarna visade sig vara den perfekta komponenten för hans konstverk. Sedan den första kvällen för drygt två år sedan då han klättrade upp i en gatubelysning och hängde upp sitt första motiv, sin första tape-art, har hans konst nu spridits till otaliga städer över hela världen.
– De två senaste åren har varit en bergochdalbana av arresteringar, impulser, nattliga utflykter, takterrassfester och möten med otroliga människor, säger Max. Trots att Tape Art är relativt ny som konstform finns det en otrolig potential. Det finns en del grymma konstnärer, både i Berlin som jag jobbar med då och då och ett antal andra utspridda lite över allt i hela världen. Men det är inte nog många för att kalla det för en ’scen’. Ännu.

Trots att det är främst ute på Amsterdams gator som Zorns permanenta utställning hålls, finns också en del av hans verk att beskåda hos gallerister runt om i staden, däribland Battalion Gallery längs Lijnbaansgracht 206 och AmsterdamStreetArts tillhåll Go Gallery på Prinsengracht 64. Skulle du befinna dig i Hong Kong eller Paris den närmaste tiden kan du se hans verk på antingen Hong Kong Art Fair eller Visionairs In Art Gallery i Paris. Förutom konstmässor och utställningar driver Zorn ett konstprojekt kallat ’Stick Together’. Det går ut på att sprida konstformen över världen och hittills har det resulterat i att Tape Art går att skåda i bland annat Uleåborg i Finland, Jerusalem i Israel, Seoul i Sydkorea, Marbella i Spanien och i Toronto i Kanada. För att delta kan man anmäla sitt intresse och därefter får man handgjorda tape stickers (små tape art motiv) skickat till sig med posten. Projektet dokumenteras och publiceras sedan via Max Zorns facebookprofil


* * *
Hemsida:
www.maxzorn.com
In action: www.maxzorn.com/videos/ 

* * *
/S.

lördag 17 november 2012

PAN Amsterdam - mässan med det mesta inom konst, design och antikviteter

Under kommande vecka gör man klokt i att ta cykeln, spårvagnen, metron eller promenadstråket som leder ut mot Amsterdam Zuid, ut till RAI Parkhal och utställningshall 8 närmare bestämt. Under 18 – 25 november hålls nämligen den populära konst-, design- och antikvitetmässan PAN Amsterdam, som under förra året besöktes av över 50 000 konstfantaster, samlare och nyfikna. Under ett tak samlas besökare, oavsett fäbless, tycke och smak, för att stilla sin nyfikenhet, beundra, och möjligen fördöma men framförallt investera i konst och design. Med åren har PAN:s anseende och popularitet ökat och mässan har nu en respekterad kvalitetsstämpel och är främst omtalad för sitt kvantitativa utbud av objekt

PAN, som är en förkortning av Pictura Atinquairs National, lockar med objekt från de flesta stilar du kan tänka dig inom klassiska antikviteter, fotografiska verk, modern samtidskonst och designföremål och möbler. Utbudet gör att man drar till sig besökare från alla samhällsklasser, stilar och stadsdelar, både konsthandlare, gallerister, sneakerkids, businesskvinnor och barnfamiljer. Och Kreti och Pleti, och Bill och Bull...
* * *
Länktips: www.pan.nl
* * *
PAN Amsterdam 2011
PAN Amsterdam 2011
PAN Amsterdam 2011
* * *
/S. 

onsdag 14 november 2012

IamExpat Amsterdam Anniversary Party

I år fyller eventgruppen IamExpat 3 år och därför ska det firas storstilat på lördag 17 november ute på klubben Canvas vid Wibaustraat 150IamExpat är eventgruppen som sträcker ut både en och två hjälpande händer till folk som flyttar från världens alla vinklar och vrår till Amsterdam. Hit vänder man sig för att få tips, råd och vägledning gällande det mesta när det handlar om att integrera sig i samhället; registrering, lägenhetssökande, lagar och regler, samt byggandet av ett socialt nätverk. De arrangerar olika seminarium, festivaler, resor och barkvällar. Som en 3årig så har IamExpat såklart vissa barnsjukdomar, men som nyinflyttad till en stad, till ett land, är det en bra, stadig vän att hålla hårt om då det stormar.

Klubben Canvas, eller Canvas op de 7e, ligger inne i tidningen Volkskrants gamla redaktionslokaler. Canvas har inte riktigt etablerat sig på den Amsterdamska klubbscenen, men med en skön loungekänsla har tagit tillvara på sitt läge och har en enorm terrass uppe på sjunde våningen och en skön utsikt över floden Amstel i stadens södra delar. Vi får se vad kvällen bjuder på i form av mingel, språkförbristningar och bartömning.
* * *



* * *
Hemsida: www.canvas7.nl
Boka biljett: http://bit.ly/R12cRX
* * *
/S.

söndag 11 november 2012

IDFA: International Documentary Film Festival Amsterdam

Få festivaler samlar så mycket bra film, filmintresserade och talangfulla producenter och regissörer på ett och samma ställe som International Documentary Film Festival (IDFA) gör. Under 11 dagar (14 – 25 november) kommer runt 300 dokumentärer att gå upp på biodukarna runt om i Amsterdam och alla visningar följs av debatt- och frågestund mellan publiken och filmskaparna. Festivalprogrammet har en intressant blandning med filmer om den Arabiska våren, komedier, musik- och resedokumentärer, propagandafilmer, skildringar av klassamhällen runt om i världen samt ett och annat animerat bidrag.

Då festivalen firar 25 år i år kan vi förvänta oss något alldeles extra, något utöver det vanliga festivalprogrammet. Det återstår bara att se vad det blir. Det blir i alla fall en dramatisk och känslosam inledning på festivalen då man som öppningsfilm valtWrong Place, Wrong Time”, av holländaren John Appel, som skildrar vad som hände ute på Utøya.

Kom och besök någon av salongerna på
Pathé Tuschinkski (Reguliersbreestraat 26), Pathé de Munt (Vijzelstraat 15), de Brakke Grond (Nes 439) och Melkweg (Lijnbaansgracht 234).  Njut av bra dokumentärer, delta i de efterföljande diskussionerna och mingla med likasinnade och festivalens stora namn, såsom Victor Kossakovsky, Peter Friedman och Morgan Surlock.
* * *
Länktips:
www.idfa.nl
* * *
/S.


onsdag 7 november 2012

KLIK! - Amsterdam Animation Festival


Medans vi är många som hoppar mellan varma och dunkla caféer så beger sig många filmfantaster istället ut till palatset EYE Film Institute i Amsterdam Noord i veckan. Ny kalendermånad betyder nya tillställningar och festivaler här i stan och i dagarna hålls Amsterdam Animation Festival KLIK!

Det utlovas bästa möjliga tablå med animerade (mäster)verk, nypremiärer och gästande pionjärer. Samtidigt som denna filmgenre det senaste decenniet har utvecklats betänkligt och blivit en respekterad medlem i filmfamiljen har också festivalen KLIK! vuxit sig starkare och mer respekterad. I år har man därför kunna välja och vraka bland över 1200 bidrag och valt ut 300 olika titlar för festivalens hittills mest välfyllda program.

Biljettpriserna ligger på € 25 för ett dagspass och € 55 för att kunna komma och gå som du vill under de fem dagar som festivalen pågår. Förutom animerad film blir det filmnörderi i form av föreläsningar, seminarium och workshops, och såklart fester i bästa Amsterdam-anda med gäster som William Kentridge och EINDBAAS.
* * *


* * *
Länktips: www.klikamsterdam.nl
* * *
/S.

söndag 4 november 2012

Amsterdam Museum Night 2012


Gårdagskvällen gick i kulturen, konsten och festens tecken. Klädd i bästa förståsigpå-hatt och nyfikna ögon kunde vi ta del av en annorlunda helkväll – Amsterdam Museum Night, som traditionsenligt anordnas den första lördagen i november varje år. Över 50 museum och konsthallar hade nattöppet igår, ända in på vargtimmen, och köerna ringlade långa utanför både stora som inrättningarna som Stedelijk Museum och EYE Film Museum, men också utanför mindre lokaler som Diamantmuseet. Utanför Rijksmuseums entréer startade köerna som sträckte sig flera hundra meter bort till Stadhouderskade. Denna kväll är omåttligt populär bland Amsterdambona, både gammal som ung, både bland välklädda med hög högsvansföring och alla vi andra.

Kvällen hölls ihop av en välproducerad programtablå som omfattade, utöver museernas permanenta samlingar och tillfälliga utställningar, 250 olika workshops, klubbentréer, dansuppträdande, jazzkonserter och utställningar. Att endast behöva betala € 17,50 för få tillträde till en kväll full av kultur, historia, konst och kunskap är helt underbart och man förstår varför detta event är slutsålt varje år.



Jag tog mig runt utställningshallarna och spanade på 1900-talsdesign inne på Stedelijk, vandrade stortögt genom Rijksmuseums korridorer, tittade till Huis Marseille, Stadsarchiefs och van Goghs tillfälliga utställningar innan jag avslutade inne på FOAM:s dimmiga fest i deras utställningslokaler längs Vijzelstraat. För då museerna stängde dörrarna till sina utställningar några timmar efter midnatt så öppnade man samtidigt upp efterfesterna med snittar, lämplig dricka och DJ:ande.

Då natten tillsist led mot sitt slut kunde man med gott mod och humör, och med nya intryck, glatt spatsera hemåt, hoppa mellan de tomma rödvinpavor som, kvällen till ära, fyller rännstenarna. Allt i kulturens fina tecken. Det var minsann en riktig helkväll, och mer därtill. Och vi kan med glädje se fram emot nästa års Museum Night.
* * *
Länktips: www.museumnachtamsterdam.nl
* * *
/S.

torsdag 1 november 2012

November inleds med galenskap och artisteri på is


I ett välkommet försök att tillfälligt glömma de grådisiga molnen, som med allt tätare intervaller lägger sig över Amsterdam denna tid på året, anordnas den spektakulära Holidays on Ice. Det bör direkt sägas att detta inte är någon vanlig is-show. Här blandas innovation och artisteri som resulterar i ett spektakel innehållande fartfylld akrobatik, illusionism och motorcykelstunts. Och en nypa galenskap. På is.

Årets uppsättning har namnet Speed och får ses som en fingervisning på vilken anda showen kommer gå i. Så då årstidens kyla och väderlek får ditt humör att tryta kan du göra klokt i att ta spårvagnen ut till kongresshallen RAI, vid Beatrix park, i södra Amsterdam. Där väntar en rätt mäktig föreställning vill jag tro.
* * *
Länktips: www.holidayonice.nl
* * *
/S.

tisdag 30 oktober 2012

Country Brand Index

Listor, listor, alla dessa listor. Vem är bäst, bäst på mest? PR-konsultbyrån FutureBrand har i dagarna publicerat deras årliga Country Brand Index (CBI). Det är en lista som baserar sig på hur viktiga målgrupper (invånare, turister och investerare) upplever ett lands status och värde – d.v.s. hur starkt är ett lands varumärke. Indexet utgår ifrån 3600 opinionsbildare och resenärers åsikter gällande bland annat länders värdegrunder, livskvalité, företagsklimat, kulturarv och turism.

Våra neutrala alpvänner i Schweiz placerade sig på första plats med högst CBI-värde, tätt följt av KanadaJapan och lyckligt nog Sverige. Först på 18:e plats hittar man Nederländerna, strax före länder som Spanien och Mauritius. Nederländernas starka kort och det som höjer dess index-värde är landets yttrandefrihet, politiska frihet och högt ansedda toleransnivå. En intressant notering är också att Förenade Arabemiraten rankas högst bland Tomorrow’s Leading Country Brands.
* * *

* * *
Listan topp25:
1) Schweiz
2) Kanada
3) Japan
4) Sverige
5) Nya Zeeland

6) Australien
7) Tyskland
8) USA
9) Finland
10) Norge

11) Storbritannien
12) Danmark
13) Frankrike
14) Singapore
15) Italien

16) Maldiverna
17) Österrike
18) Nederländerna
19) Spanien
20) Mauritius

21) Irland
22) Island
23) Förenade Arabemiraten
24) Bermuda
25) Costa Rica
* * *
/S.

söndag 28 oktober 2012

Amsterdamn' I like you #3

Det är inte bara söndag, det är också slutet av oktober. Med tudelat samvete kan man nu samla in och summera ännu en kalendermånad. Om Amsterdam för en vecka sedan sprakade i höstens alla färgskiftningar så verkar staden nu nästan helt passerat förbi denna fagra tid. Nu står många lönnar och ekar kala, med nakna grenverk som fäktar mot de alldeles för kyliga vindarna som drar in genom staden, över huvudgator och tvärgator och torg. I både tid och otid.

Jag gör ett stopp inne i sorlet på Apple Store vid Leidseplein, betraktar den köphets och teknikfrenesi som råder, och tänker att jag inte är som dem. Utanför, på det lilla torget framför Bulldog Coffeeshop – denna institution bland drogliberala tänkare – drar några breakdance:ande kids ned välförtjänta applåder från den tillfälliga publiken. Båttrafiken längs Singelgracht är konstant; båtar avgår och lägger an, tutar och har sig, oavsett veckodag och årstid. I både tid och otid. Det är på ett sätt obetydligt, men samtidigt ett betryggande inslag då stadens övriga kuliss verkar vara i förändring. Jag lämnar Leidseplein genom friska, hurtiga steg ned för gatan Kleine Gartmanplantsoen, vidare över till Weteringschans. Förbi det ståtliga Rijksmuseum, förbi nattklubbspalatset Paradiso, förbi Café Brecht. Trots alla fallna löv och skrala grenverk, var färglöshet smittar av sig på husfasaderna, har Amsterdam inte tappat sin prakt. Staden utstrålar en höstskönhet. Alla uteserveringarna är fulla på folk, trots att det är fortfarande är förmiddag, söndag, dagen efter Halloween, och trots att det egentligen är alldeles för kallt för att sitta utomhus.



Jag sparkar löv, kisar mot
solen som skiner starkt (men utan att värma nämnvärt), pratar med några graffitimålare längs Weteringschans. Jag blir rekommenderad en lång radda adresser där stadens bästa, ja världens bästa, graffiti kan beskådas. Visst kan man möta folk i denna stad som kan verka stressade, vresiga och ibland överdjävliga. Men sådana möten vägs alltid upp av dessa; fränder och jämlikar som delar ut skattkartor av sin stad och som även dirigerar mig till caféet som rostar det absolut bästa kaffet på denna sida om den Engelska Kanalen. Ett stalltips som inte går att förbise. Jag stegar över Frederiksplein, förbi de permanent överförfriskade människorna – de som alltid har sin alldeles egna plats i en av stadens parker (och det gäller alla städer i världen). Och där gatorna Frederiksplein och Achtergracht möter varandra ser jag slutmålet, praktiskt gömd bakom mastiga syrenbuskar. Såklart borde jag redan på förhand förstått att stället skulle vara fullt. Till både sista sitt- och ståplats. Jag behagar mig inte ens att tränga mig in. Det gör inte så mycket. Jag noterar adressen och avger ett tyst löfte om att återvända. Kanske en dag då vindarna blåser än hårdare, då träden är än naknare. 


Det gör inte så mycket. Amsterdam står ju kvar imorgon. Amstel kommer vara en lika trafikerad båtväg och de färgglada cyklarna kommer rulla längs stadens gator. De fagra flickorna, de svettiga turisterna och gatumusikanterna runt Rembrandtstatyn finns även kvar imorgon. Likaså energin, bitterheten och allt det andra – allting finns ju kvar imorgon också. Amsterdam verkar ha en oändlig gryta av gytter och härligheter att ösa ur. Vilket jag så gärna gör. För jag gillar det. I både tid och otid.
* * *
/S.

lördag 27 oktober 2012

Amsterdam Halloween Festival

Halloween-helgen i Amsterdam fortsätter. Ikväll öppnar de populäraste klubbarna upp för sina egna storslagna fester, däribland Odeon vid Singel 460Amsterdam Roest vid Czaar Peterstraat 213 och Transformatorhuis vid Haarlemmerweg 2. Det blir också zombie walks, båtfester på kanalerna, Halloweenlöpartävling. Ha en trevlig helg allesammans.
* * *


Amsterdam Roest poster 
Dead Famous, Odeon poster
ABC poster
The End Is Near poster

* * *
Länktips:
www.halloweenamsterdam.com
www.amsterdamhalloween.nl
 * * *
/S.

fredag 26 oktober 2012

Ett förspel till Amsterdam Halloween Festival 2012

Som ett förspel till spektaklet vi kallar Halloween anordnas ikväll bland annat rullskridskomaskerad, Flesh Mob och skräckfilmsmaraton. Det kommer att fortsätta i samma stil i några dagar framåt, mellan fredag 26 oktober och onsdag 31 oktober hålls flera tillställningar och fester under parollen Amsterdam Halloween Festival. Vad man nu än tycker om denna keltiska tradition – det var ju trots allt de irländska och skotska emigranter som tog med sig denna sed över till Nordamerika under 1840-talet – så väntar några trevliga dagar av fest, musik och annat gott.

Fredagskvällen bjuder på…
… Halloween Fright Night Skate: Drygt 50-60 inlinesåkande zombies, skelett, monster och annat tvetydigt rullar genom staden ikväll. De må vara en grupp tappra och engagerade människor, men i ärlighetens namn såg de flesta ut som någon form av transhybrider som inte var vid sina sinnens fulla bruk. Racet startade iallafall vid 20:30-tiden i Vondelpark och som ett blinkande lemmeltåg rundade man först Leidseplein, innan man rullade vidare längs med Nassaukade, ända upp till de mörka kvarteren vid Westerpark. Därifrån tog man sikte öster ut, in mot centrum, mot Dam Square och Nemo. Det blev också en runda förbi Niewuemarkt och Oosterpark innan man kurvade upp mot Rembrandtplein och slutligen tog sikte mot Vondelpark och en välförtjänt målgång. Efter 18 kilometer av inlinesåkande. Brrr. Varje fredagskväll anordnas denna aktivitet – Friday Night Skate – fritt att delta för den som vill. Skulle du få för dig att detta är din grej kan du antingen be någon i läkarrock ställa en diagnos eller blunda och besöka www.fridaynightskate.com för mer info.

… Halloween Horror Show: Under fredagen blir det också skräckfilmsmaraton inne på sköna Tuschinski Theater vid Reguliersbreestraat 26-28. Vid midnatt öppnas manegen upp och flera timmar av biomörker, ockulta varelser, väsen, övergivna hus och övernaturliga krafter börjar. På filmmenyn står The AwakeningParanormal Activity 4Sinister samt Silent House. Och biljettpriset för att få skiten skrämd ur dig är överkomliga € 25. Förövrigt är ju Tuschinski, som ofta omnämns som en av de absolut vackraste biograferna i världen, den perfekta lokalen för en sådan här visning, med sin spektakulära design, både utvändigt och invändigt, som är en mix av Jugendstil och Art Nouveau och skapar den perfekta inramningen som behövs en kväll som denna.

Fredagen var en helt godkänd mjukstart på dessa festligheter. Jag hoppas dock på betydligt mycket mer från mitt kära Amsterdam under morgondagen.
* * *



* * *
/S

tisdag 23 oktober 2012

San Francisco, Amsterdam och höstfägring


Höstens färger har nu lagt en behaglig nyans över så gott som hela Amsterdam. Grenverken i Vondelpark ramar in promenadstråken på ett nästan filmiskt vis och fallna löv i alla möjliga toner har så sakteliga börjat ta över gatorna. En redan trivsam stad har blivit snäppet mysigare, snäppet hemtrevligare, snäppet bättre.

I vanlig ordning lufsar påpälsade turister runt i staden, fotar och förevigar frenetiskt medans lokalbefolkningen dricker taskigt rostat kaffe, parerar den galna trafiken och förhoppningsvis njuter av att vara en del av denna stad.

Jag beger mig ned till överfulla Eerste van der Helststraat, i området De Pijp, viker in på Café de Groene Vlinder – Gröna Fjärilen – och tar ett bord uppe på loftvåningen. Omgiven av tegelväggar, delvis tapetserade med posters och polaroidfoton, mörka träslag under fötterna och med stora fönster mot gatan och jazzig bakgrundsmusik är detta ett ställe som det är enkelt att tycka om. Det är enkelhet och noggrannhet på rätt nivå, och det är svårt att försöka förklara atmosfären på något mer uttömmande sätt. Det är också hit vi går om kvällarna, för då blandas locals med folk från världens alla hörn och stämningen blir perfekt. Sedan serverar de också gudomliga kycklingmackor. Men det är ju en helt annan sak.
* * *
Lonely Planet har i dagarna släppt en lista över Best cities to visit in 2013 och Amsterdam placerar sig på en imponerande andra plats. Högst upp på listan återfinns San Francisco i norra Kalifornien. Amsterdam får sin silvermedalj för att man rustar för ett festfyllt 2013. Det ska firas mångfaldigt då bland annat kanalringen fyller 400 år, det är 160 år sedan van Gogh föddes och hans museum fyller också jämnt samt den omåttligt populära Kungliga Symfoniorkestern firar 125 år. Man kan alltså förvänta sig än mer utställningar och fester än vanligt.

På den eggande listan över städer att besöka nästa år finns också intressanta platser som indiska Hyderabad, tasmanska Hobart och argentinska Puerto Iguazú, med det väldiga Iguazúfallen som har en imponerande fallhöjd på 80 meter.

Listan i sig grundar sig inte på vilka destinationer som är mest populära idag utan istället på Lonely Planets eget tycke, resejournalister och online communities. Städerna som lyfts fram är på grund av speciella evenemang som kommer ske och deras växande popularitet – vilket gör att man bör besöka dessa platser innan de blir alldeles för populära och alla turistköer blir alldeles för långa.
* * *

© Copyright Lonely Planet Images
© Copyright Lonely Planet Images
© Copyright Lonely Planet Images
Foto: Phillie Casablanca, Creative Commons Attribution Licence
* * *
Kolla in listan nedan, vad lockar dig extra mycket?

Städer att besöka under 2013:

1. San Francisco, USA
2. Amsterdam, Nederländerna
3. Hyderabad, Indien
4. Derry/Londonderry, Nordirland
5. Beijing, Kina
6. Christchurch, Nya Zeeland
7. Hobart, Australien
8. Montreal, Kanada
9. Addis Ababa, Etiopien
10. Puerto Iguazu, Argentina

Länder att besöka under 2013:
1. Sri Lanka
2. Montenegro
3. Sydkorea
4. Ecuador
5. Slovakien
6. Salomonöarna
7. Island
8. Turkiet
9. Dominikanska republiken
10. Madagaskar
* * *
/S.

Bloggintresserade